Doprava nebude možná ani po souběžných místních komunikacích, objížďka povede přes Albrechtický kopec a Frýdlant.

„Po určitou dobu bude silnice nesjízdná i pro majitele nemovitostí, které jsou podél silnice. Takže teď vybíráme nějaké veřejné plochy, kde budou moci auto odstavit a domů si pak dojdou pěšky. Bude to masakr. Už teď se nám ozývají nespokojení lidé. Ale jiné řešení, bohužel, není,“ upozorňuje starosta Oldřichova Jaromír Tichý.

K plánu půlroční uzavírky mají ovšem připomínky záchranáři. Sanitky a hasiči by stejně jako ostatní byli odkázáni jen na cestu přes Albrechtický kopec.

„V případě, že by tam došlo k dopravní nehodě, zůstalo by Frýdlantsko odříznuté,“ uvedl starosta Hejnic Jaroslav Demčák. Jaká pravidla pro složky záchranného integrovaného systému budou v Oldřichově po dobu uzavírky platit, se teď podle starosty intenzivně řeší.

Ze silnice již nemá být závodní dráha

Na rekonstrukci silnice, která propojuje Frýdlantsko přes Oldřichovské sedlo se zbytkem regionu, čekají v Oldřichově už patnáct let. Smyslem totiž není jen položení nového asfaltu.

„Všechno to směřuje k větší bezpečnosti chodců. Dnes tu nejsou podél silnice žádné chodníky, což je problém. Lidé se musí vyhýbat autům, provoz je tu hodně rušný a někteří řidiči si tu silnici pletou se závodní dráhou. Až stavební práce skončí, bude chodník po celé délce od Ekocentra na jedné straně obce až po ceduli Oldřichov na druhé straně v části Filipka. Silnice i chodníky budou také osvíceny pomocí LED lamp,“ přibližuje Tichý. 

Kvůli větší bezpečnosti v obci navíc na obou vjezdech do Oldřichova vzniknou středové ostrůvky, které řidiče zpomalí. Stejný ostrůvek s přechodem pro chodce se objeví i na návsi u restaurace Beseda před odbočkou na Pily.

Jen o pár metrů dál bude další velký ostrůvek, který oddělí prostor před Besedou od silnice, čímž ovšem ubudou stávající parkovací místa, která dnes před Besedou jsou. Zvýší se tím ovšem bezpečnost chodců.

V plánu jsou i nová nástupiště na autobusových zastávkách podél silnice. Cestující tak při vystupování na zastávce u hřiště a u nádraží už nebudou padat do příkopu.