Druhý ročník projektu Realiťák roku, která hledá ty nejlepší makléře na českém trhu, zná své vítěze. Z hodnocení odborné poroty i veřejnosti vzešel jako vítěz Adam Šimoník z Vojta Reality.

Druhé místo získal Břetislav Málek ze společnosti RELIA a třetí místo vybojoval Richard Kašpar ze společnosti RE/MAX. Vyhlášeni byli i nejlepší makléři v jednotlivých krajích podle hlasování odborné poroty a také v hlasování veřejnosti. Všechny výherce si můžete prohlédnout na stránkách soutěže

Projekt Realiťák roku vyhlašuje portál Reality.iDNES.cz spolu se společností ADOL Monitor a hlavními partnery, kterými jsou Hypoteční banka, NH Car, LIGS University a ČSOB Pojišťovna. Makléře průběžně celý rok testuje odborná porota přímo v terénu a kritéria jsou velmi přísná. Makléře zároveň hodnotí i veřejnost.

„Realitní trh stále trápí množství garážových makléřů, kteří se ne vždy chovají k zákazníkům férově a profesionálně. Proto jsme se rozhodli vytvořit takový projekt, který na jedné straně pomůže zákazníkům s orientací na trhu a na druhou stranu se pokusí povznést realitní profesi a motivovat makléře k dalšímu vzdělávání,“ říká ředitelka soutěže Monika Lukášová.

Realitní trh doposud nebyl v podstatě nijak regulovaný. Makléře mohl v rámci živnosti volné dělat kdokoliv. I to je jedna z věcí, které má vyřešit nový realitní zákon, jenž začne platit v průběhu března.

Zákon mění několik zásadních věcí, které se budou týkat všech, kteří potřebují prodat či koupit nemovitost. Realitním makléřem se již nebude moci stát kdokoliv, stane se živností vázanou. Makléř tak bude muset mít praxi, nebo podstoupit rekvalifikační kurz akreditovaný ministerstvem školství. „Nový zákon je v určitých ohledech benevolentní, například makléř, který má středoškolské vzdělání a alespoň tři roky praxe, nemusí vzdělání dokládat ani skládat rekvalifikační kurz,“ říká Petr Makovský, výkonný ředitel Reality.iDNES.cz.

„Nový realitní zákon není dokonalý, ale měl by realitnímu trhu prospět. Jenže žádný zákon logicky nemůže zákazníkovi poradit, jestli je ten konkrétní makléř, jehož služeb chce využít, kvalitní a férový. Proto jsme se rozhodli s výběrem zákazníkům pomoci a připravili projekt Realiťák roku,“ říká Makovský a dodává: „Loňský první ročník byl velmi úspěšný, což nám potvrzuje zpětná vazba jak od veřejnosti, tak od samotných profesionálů, kteří se soutěže zúčastnili.“