Máte k dispozici jen jednopokojový byt a přemýšlíte nad tím, jak ho efektivně zařídit? Garsoniéry nebo populární 1+kk dnes neobývají pouze studenti, ale i pracující „singles“, mladé páry či dokonce manažeři. Jedním z důvodů jsou nepochybně narůstající ceny nemovitostí a nájmů. I takto malý byt ale může být velmi komfortní, stylový a prostorný. Stačí aplikovat pár chytrých triků, které interiér pomohou opticky zvětšit a prosvětlit.

Chytré zónování

Pokud obýváte jednopokojový byt, dáte nám určitě za pravdu, že je důležité hlavně jeho chytré rozdělení do zón. Do jediného pokoje se totiž musí vejít ložnice, obývací pokoj a někdy i pracovna. Místnost je tak vhodné pomyslně rozčlenit alespoň na dvě zóny – spací a funkční. V rámci první jmenované je hlavním prvkem pochopitelně postel. Ve funkčním prostoru se poté může nacházet klidně malá pohovka s konferenčním stolkem a televizí nebo malá pracovna. Na trhu jsou dnes běžně dostupné designové dvoumístné pohovky, které vás okouzlí. V případě hodně malého bytu lze pohovku vyměnit za rozkládací gauč, který poslouží jako postel i sedací souprava, mnohdy obsahuje i skladovací prostor. Objevují se také sedací soupravy, které lze uzpůsobit do různých tvarů, což usnadňuje například případy, kdy hostíte přátele. Řešením je i výklopné lůžko. Kromě něj je možné zakoupit i další adaptabilní nábytek jako je skládací či zvedací stoly, jež mohou dle výběru výšky sloužit jako konferenční, pracovní či barové. Rozdělení do zón je v jednopokojových bytech obzvláště důležité. Pomoci mohou třeba skleněné dělicí příčky. Foto: Zastolskiy Victor, Shutterstock

Jednotlivé bytové části lze od sebe oddělit hned několika způsoby. Nejsnazší je použití stylové regálové stěny (jako dělicí příčky). Další možností jsou závěsné japonské stěny nebo rolety, jež primárně slouží jako ochrana proti slunečním paprskům, ale jsou též moderním a elegantním doplňkem interiérů. K rozvržení funkčních zón jsou vhodné i stěny tvořené sklem nebo lehkými závěsy. Použít lze též velmi dekorativní vertikální či horizontální zahrady. Další variantou mohou být tzv. textilní stěny, o kterých jsme psali nedávno. Patří k elegantnějším alternativám klasických paravanů.

Jako hotelový pokoj

Chodíte se domů jen vyspat, protože trávíte většinu dne v práci či ve škole? V posledních letech přicházejí do módy „boutique“ hotely, které jsou inspirací i designérům jednopokojových bytových jednotek. Garsoniéry pak sestávají pouze z prostorné postele pro dva, naproti níž je na zdi zavěšená televize, případně působivý obraz. Kromě toho je pokoj zařízen malým kuchyňským koutem a součástí je také koupelna. Úplně však chybí stůl, pohovka či pracovní kout. Základem tohoto stylu je vysoce kvalitní a moderní vybavení a důraz na design. Avšak byt ve stylu „boutique“ není plně funkčním bydlením. V podobném duchu je zařízen kupříkladu nedávno dokončený hotel Nezvalova archa v Olomouci, který jsme vám představili v samostatném článku. I zde jsou pokoje zařízeny na míru nábytkem vysoké jakosti, vše bylo navíc navrženo špičkovými návrháři. Od výše popisovaného se liší pouze kuchyňským vybavením, které je pro hosty ubytovacího zařízení společné. Na druhou stranu je nutno zmínit, že díky tomu disponuje prvotřídní výbavou.

Hra s barvami

V malém bytě je také třeba si dávat pozor na to, jaké volíme barvy. Z předchozích článků asi již správně tušíte, že by v takovém prostoru měly převažovat barvy neutrální, světlé, které prostor opticky zvětší. S tmavými odstíny šetřete. V jednopokojových bytech vypadá hezky například kombinace dřeva s bílou, nebo světle šedá společně se žlutou barvou. Prostor opticky rozšíří zrcadlo na zdi. A vyhýbejte se přílišnému použití dekorací, více je někdy méně a v tomto případě to platí dvojnásob. Ideální je se držet minimalistického stylu, díky kterému bude interiér působit vzdušně. Skvělým způsobem je též nepřímé osvětlení, jež stylově osvětlí jednotlivé bytové zóny a napomůže jejich vizuálnímu oddělení. Kouzlit se dá také s tapetami; jestli je zásadním problémem vašeho bytu kupříkladu nízký strop, použijte tapetu s vertikálními proužky. Pokud prostor disponuje naopak vysokými stropy, neváhejte jejich výšku využít a instalujte do pokoje patrové lůžko, pod které můžete následně uschovat třeba oblečení či malý pracovní kout. Schody vedoucí do postele pak třeba vyplňte šuplíky, které poslouží jako praktický úložný prostor, nebo z nich pomocí zapuštěných polic vykouzlete efektní knihovnu.