Sál můžete v Císařských lázních postavit, pokud s jeho studií budou souhlasit památkáři. Takovou podmínku dal kraj Karlovým Varům, které hledají nové sídlo pro Karlovarský symfonický orchestr. Zástupci města ji splnili.

„Na krajský úřad nyní odchází dopis, ve kterém společně s Kanceláří architektury města a Karlovarským symfonickým orchestrem žádáme hejtmana, abychom začali o koncertním sále společně jednat, mohli se připojit do případných projektů a přizpůsobit se harmonogramu stavby,“ informovala primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Kraj už s dlouho připravovanou rekonstrukcí za zhruba 830 milionů korun začal a kromě státní dotace mu s ní pomáhají právě i Karlovy Vary. Zavázaly se, že samotnou obnovu podpoří 100 miliony, na vestavbu budou potřebovat dalších zhruba 93 milionů korun.

Na projekt peníze mají, na sál ale zatím nikoli. Radnice nyní uvažuje, že by se poohlédla po evropských dotacích – pokud to pravidla dovolí.

„Musíme se teď domluvit s krajem, jestli s námi do toho půjde. Důležité je to proto, že bychom mohli získat nějaké peníze z Integrovaného plánu rozvoje území. Žádat o ně ale musí kraj, tedy majitel,“ uvedl primátorčin náměstek pro dotace a strategie Tomáš Trtek.

V úvahu by podle něj připadaly dotace tohoto programu pro oblast památek. Ty budou končit v roce 2023, kdy mají být hotové i Císařské lázně.

O vybudování vyhovujícího sálu pro Karlovarský symfonický orchestr, kterému chybí vhodné zázemí a jeho koncerty jsou přitom vyprodané, se už dlouhou dobu snaží členové spolku Koncertní sál pro Vary. Vznik prostoru v Císařských lázních byl jednou z možností.

Optimistická nálada

„Ze souhlasného stanoviska památkářů ke studii máme velkou radost. Teď jsme optimisticky naladění, že to jde dobrou cestou,“ uvedl koncertní mistr a člen spolku Martin Ondráček.

Karlovarští symfonici mají v současnosti zázemí v Lázních III. Ty jsou ale soukromé a orchestr je v nich věcným břemenem. Podle primátorky se budou zástupci města snažit o prodloužení nájemní smlouvy do doby, než se symfonici přesunou do zrekonstruovaných Císařských lázní.

Autorem studie vestavby koncertního sálu je renomovaný český architekt Petr Hájek. Navrhl prostor, ve kterém bude zhruba 300 míst. Studii konzultoval s expertem pro akustiku, zástupci kraje, Národního památkového ústavu, Karlovarského symfonického orchestru a Kanceláří architektury města.

„Nejlepší ochranou historických budov je smysluplné soudobé využití, které s pokorou doplňuje jejich památkovou podstatu,“ uvedl po představení studie ředitel kanceláře architektury Petr Kropp.

Zakázku na obnovu Císařských lázní vyhrálo v polovině loňského listopadu společenství firem pod názvem Společnost Císařské lázně – Geosan Group – Metrostav. Jejich nabídka ve výši 828,8 milionu korun s DPH byla nejnižší. Obnova národní kulturní památky celkově zabere 42 měsíců.

„V letošním roce se uskuteční první etapa, v níž počítáme s částkou 50 milionů korun. Co se týče vestavby koncertního sálu, vedeme k tomu diskuze s magistrátem,“ řekl hejtman Petr Kubis. Se zástupci Karlových Varů by se měl sejít kvůli studii příští týden.