Inteligentně řízená domácnost se stává standardem. Moderní technologie, které ještě donedávna patřily spíše k pouhým výhledům do budoucnosti či výjevům ze sci-fi románů, jsou už dnes dostupné nejen hrstce vyvolených.

Mezi základní benefity, které chytrá domácnost přináší, platí komfortní životní styl či úspora času a financí. Pro optimální způsob instalace je však vhodné ji zohlednit už v projektové dokumentaci každé stavby. „Na chytrou elektroinstalaci je nejlepší myslet už během stavby domu, takové řešení vyjde nejlevněji. Navíc pak nemusíte kupovat několik různých systémů, ale stačí jeden, který řídí a hlídá vše,” říká Martin Protiva ze společnosti Ekonomické stavby.

Automaticky řízené osvětlení

Jednou z oblastí, v níž chytrá elektroinstalace nachází uplatnění, je osvětlení domu. Řídicí jednotku lze přednastavit tak, aby rozsvěcovala požadovaná svítidla v závislosti na čase a intenzitě slunečního svitu. Pokud je vše správně seřízeno, inteligentní systém postupně snižuje intenzitu záření umělého osvětlení a napodobuje tak přirozeně se měnící vydatnost slunečního světla (ke které dochází v průběhu dne). V noci pak systém rozsvěcuje pouze tlumené noční světlo, aby uživatele neoslňovalo, na druhou stranu ráno se světlo automaticky a postupně zesiluje, aby měly oči člověka čas si zvyknout. Inteligentní zařízení může také v nastavenou hodinu rozhrnovat závěsy, zatahovat či vytahovat okenní rolety a další. Přizpůsobuje se každodennímu fungování jednotlivých členů domácnosti.

Vytápění a chlazení

Také vytápění je čím dál častěji ovládáno „inteligentně“. Lze jej regulovat i na dálku, takže pokud si přejete změnit interiérovou teplotu ještě předtím, než se vrátíte ze zaměstnání domů, a přicházet tak do vytopeného objektu, postačí topidlo zapnout třeba přes aplikaci v mobilním telefonu. Topný systém může být také spouštěn pouze v případech, kdy teplota uvnitř domu klesne pod zadaný limit. Dokonce i v létě je chytrá elektroinstalace velmi praktickým pomocníkem. Dovede ochránit dům před přehříváním třeba tak, že v denní době, kdy jsou okna vystavovaná silnému slunečnímu záření, zatáhne stínicí techniku nebo spustí chladicí jednotku. Pokud pak odjíždíte na dovolenou, postačí jediným stiskem tlačítka vypnout nepotřebné zásuvky. V mobilním telefonu můžete mít uložen i přehled o spotřebě energií, pravidelně z něj čerpat nová data a podle toho měnit nastavení domu dle potřeby (a spořit energii i peníze). Pod pojmem inteligentní dům si obvykle představíme hypermoderní stavbu plnou technologií. Avšak i průměrný český dům může chytrou elektroinstalaci zahrnovat a náklady na její realizaci nejsou zdaleka tak vysoké, jak se zdá. Úspory, které následně přináší, navíc mohou základní investici brzy pokrýt. Foto: Santiago Cornejo, Shutterstock

Bezpečnost uvnitř i vně

Inteligentní dům lze vybavit také systémem, který zajistí bezpečnost uživatelů i majetku. V případě, že se nacházíte mimo domov a dojde k úniku kouře, který je rozpoznán patřičnými senzory, řídicí jednotka uzavře přívod plynu, odpojí elektřinu, zapne alarm a vyšle poplašnou zprávu na zadané mobilní telefony. Může též kontaktovat hasiče. Stejně tak je chytré zařízení schopno rozpoznat únik vody, například z pračky, na který reaguje apelem v podobě sms zprávy a vypnutím hlavního přívodu vody. A v neposlední řadě slouží inteligentní systémy jako účinné domovní bezpečnostní systémy hlídající pohyb jak v domě, tak na zahradě. „Pokročilejší systémy se v době vaší nepřítomnosti umí tvářit tak, jako by dům někdo obýval – vytahují žaluzie, rozsvěcují světla, zapínají televizi apod. Navíc dům sám o sobě automaticky sleduje a řídí provoz domácnosti, kdy reguluje topení, ovládá spotřebiče, hlídá otevření oken a dveří,” říká Martin Protiva. A v případě, že je součástí inteligentního domu i kamera, můžete permanentně sledovat veškeré příchozí a případně dokonce odemknout návštěvě či dětem, které si zapomněly klíče. A to vše na dálku odkudkoli, kde se lze připojit k internetu.