Sklo lidstvo provází tisíce let. Objevili ho Egypťané již 3 000 let před naším letopočtem. Dnes hraje tento materiál jednu z hlavních rolí při tvoření interiérů i exteriérů. Používá se na dveře, okna, střechy či jako dělicí příčka. Je sofistikovaným prvkem, který dodává místnosti lehkost a eleganci. Navíc je neustále v kurzu a nevychází z módy.

Sklo je v jistém ohledu nenahraditelné. Dokáže proměnit interiér k nepoznání. Umí také řešit problémy s nedostatkem světla a prostoru v interiéru. Napomáhá místnost dokonale prosvětlit a opticky zvětšit. Skvěle se hodí ke každé barvě, na rozdíl třeba od dřeva nebo kovu. Mezi jeho klady patří i to, že je hypoalergenní a poměrně snadno se udržuje.

Materiál nekonečných možností

Sklo je tvárný a estetický materiál. Snad nejčastěji si ho spojujeme s klasickými či francouzskými okny, které nám umožňují panoramatický výhled z kanceláře nebo z bytu. Další využití sklo nachází v podobě dveří či interiérových dělicích příček, jež jsou ideální pro akusticko-izolační předěl větších prostor. Dveře ze skla mohou být dnes s přispěním moderních technologií jako je laser, pískování, gravír či sítotisk dekorovány skutečně rozmanitě. Sklo lze využít také v kuchyni, a to ve formě kuchyňské linky nebo jako praktický obklad za pracovní desku, kde patří k materiálům extrémně odolným vůči rozbití. A uživatel se díky tomu vyhne čištění spár mezi klasickými kachličkami. Skleněné obklady je možné aplikovat také v koupelně.

Mezi poslední trendy patří i pochozí sklo, jež je dominantním a efektním prvkem v interiéru. Může jít o mléčnou či čirou variantu, barevná provedení jsou přitom téměř neomezená. Sklo lze aplikovat jako nášlapy schodů, podlahy či transparentní schodiště. Pochozí sklo se tedy nemusí objevovat pouze na veřejných místech, ale i u vás doma. Pochozí sklo je doménou hlavně veřejných prostor. Proč jej však nevyužít i třeba v industriálně laděném rodinném domě? foto: alexandre zveiger, Shutterstock

Skleněné doplňky dotváří prostor

Sklo vytváří v interiéru neopakovatelné scenérie a velmi dobře vypadá též na malých plochách. Nabídka je dnes nepřeberná – od nábytku, přes akvária až po zrcadla. Klasikou jsou vázy, mísy či originální lustry. Ať už do svého domu vyberete jakýkoli doplněk, můžete si být jistí, že sklo jen tak z módy nevyjde. 

Typy interiérových skel

Není sklo jako sklo. Zde přinášíme výčet typických zástupců:

  • Čiré sklo lze považovat za základní a nejčastěji používaný typ. Jeho výhodou je snadná údržba.
  • Mléčné sklo (někdy nazývané matné) si lze představit jako klasické sklo, jehož povrch je z rubové strany zdrsněn proudem písku. Často ho proto vídáme například ve výplni dveří. Jeho čistění je ale trochu náročnější, neměly by se na něj používat abrazivní čisticí prostředky.
  • Tónované sklo s působivými barevnými efekty přichází do módy především v posledních několika letech.
  • Pískované sklo je další z typů povrchových úprav. Stále oblíbenější je pískování podbarveného skla, kde matnost povrchu vynikne nejvíce. Za dekorativní úpravy považujeme také sklo gravírované a s grafikou.
  • Lakovaná skla se často používají jako výplň nábytku nebo obklad – například za kuchyňskou linku.
  • Za typického zástupce bezpečnostních skel lze považovat to kalené, které je odolné proti mechanickému poškození. Jeho vrstvením vzniká kupříkladu sklo pochozí.

Obkladová mozaika tvořená kombinací kamených a skleněných dílů je velmi efektním designovým prvkem, který se hodí jak do kuchyní, tak koupelen, foto: Joe Ferrer, Shutterstock