České kolo tradiční soutěže Rigips Trophy, v níž porota vybírá stavební projekty s nejkvalitnějším řemeslným zpracováním sádrokartonových desek, vyhrála břeclavská smuteční síň, jež vznikla na základě návrhu architekta Libora Foukala.

Vyhlášení proběhlo na slavnostním galavečeru 7. února 2020 v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Moderátorka Markéta Hrubešová představila všechny přihlášené projekty, u všech nominovaných realizací byla navíc prezentována doprovodná videa. Jednotlivé stavby byly rozčleněny do pěti kategorií (rodinné a bytové domy, školská zařízení, společenská a kulturní zařízení, kanceláře a obchodní prostory, hotely a restaurace).

V hlavní roli řemeslné zpracování

Porota se při hodnocení zaměřila zejména na kvalitu řemeslného zhotovení sádrokartonu a body navíc přidělovala též za kreativitu zpracování. „Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 52 projektů, což je více než v roce 2019. Odborná porota hodnotila především jejich originalitu, ale neopomenula ani technologickou a technickou úroveň, tedy jak si řemeslníci poradili s montáží systémů suché výstavby za pomoci sádrokartonových desek. Zvlášť ještě udělujeme cenu diváků, o níž rozhoduje veřejnost přímo na slavnostním vyhlašovacím galavečeru,“ vysvětluje obchodní ředitel společnosti Rigips Radek Šafář.

Každá ze soutěžních kategorií získala svého vítěze. Zde přinášíme jejich výpis:

  • Rodinné domy a bytové domy – rodinný dům v Králově Dvoře
  • Školské zařízení – Střední průmyslová škola ve Varnsdorfu
  • Společenské a kulturní zařízení – Smuteční síň v Břeclavi
  • Kanceláře a obchodní prostory – Obchodní centrum Korso Karviná
  • Hotely a restaurace – Hotel The President v Praze 1

Absolutní vítěz z Břeclavi

Zcela nejvyšší počet hlasů přitom obdržela Smuteční síň v Břeclavi Ing. arch. Libora Foukala, která se chlubí velmi neotřelými, dynamicky ohýbanými sádrokartonovými podhledy. Ty vytvářejí velmi efektní světlý strop čistých linií. Na druhém místě se umístil pražský Hotel The President, rovněž za důmyslné použití sádrokartonových podhledů. Oba tyto objekty postupují do mezinárodního kola, které letos proběhne 3. dubna v řeckých Athénách.

V divácké kategorii – v hlasování, které proběhlo v průběhu slavnostního večera – bylo vítězství břeclavské smuteční síně ještě posíleno.

Organizátor soutěže se tímto způsobem snaží o popularizaci moderních sádrokartonových materiálů, které v mnoha oblastech dokáží konkurovat jiným, tradičnějším stavebním hmotám.