Partnera, který bude příští tři roky provozovat kočárovou dopravu, vybírají v současné době na karlovarském magistrátu. Zájemci se mohou hlásit do 5. března. Stejně jako doposud bude poskytovatel muset dodržovat přísná pravidla, třeba na Chebský most nesmějí kočáry vjet vůbec, na jiná místa jen mimo dopravní špičku.

Stávající smlouva s Cechem fiakristů Karlovy Vary vyprší 25. března. Nový poskytovatel této turisty vyhledávané služby bude muset splnit celou řadu podmínek. Tou základní je nabídková cena.

„Minimální cena za pronájem stání pro kočárovou dopravu je 420 tisíc korun ročně bez DPH,“ uvedla Helena Kyselá, mluvčí karlovarské radnice.

Provozování kočárové dopravy se i nadále bude řídit přísnými pravidly. Pro povozy je například i nadále zcela zapovězený Chebský most. I provoz v jiných částech Karlových Varů má ovšem striktně daná pravidla. 

Například po Západní ulici nesmějí povozy jezdit v úseku od křižovatky s ulicí Dr. Engla po kruhovou křižovatku u Dvorského mostu v časech dopravní špičky, tedy mezi půl sedmou a osmou ráno a třetí až šestou odpoledne.

Stání pro fiakry je v Karlových Varech celkem osm. Čtyři na Divadelním náměstí a čtyři na nábřeží Osvobození. „Diskutovali jsme o tom, zda počet míst nesnížit, nakonec jsme se rozhodli zachovat stávající stav,“ konstatoval první náměstek primátorky města Tomáš Trtek.