Letošní Stone+tec se zaměřením na přírodní kámen se po úspěšné restrukturalizaci, kterou prodělal v roce 2018, stává středoevropskou klíčovou platformou pro setkání odborníků i zájemců z řad laické veřejnosti. Přípravy na výstavu jsou v současnosti v plném proudu. Ve fázi plánování je například několik speciálních přehlídek a show, populární soutěž mladých talentů nevyjímaje. Návštěvníci se mohou těšit též na výstavu funkčního designu s využitím přírodního kamene. Na akci se již zaregistrovalo velké množství vystavovatelů, lze tedy očekávat, že nás čeká událost, jež bude mít co nabídnout.

Mezinárodní veletrh proběhne na výstavišti v Norimberku v termínu od 17. do 20. června. Vystavovatelé mohou své inovativní výrobky a služby prezentovat nejen ve svých stáncích, ale též v rámci několika tematicky zaměřených prezentačních bloků – kupříkladu na jednom z nich nazvaném Náš přírodní kámen. Výstavní plocha bude navíc oproti minulým ročníkům rozšířena. Přesto bylo 60 % plochy zaplněno už sedm měsíců před termínem akce. Další registrace jsou prozatím možné, avšak většina expozic je již zarezervována. Příčina tkví zřejmě v úspěchu veletrhu v roce 2018, který navíc provázela nadmíru uvolněná a přátelská atmosféra.

Funkční design přírodního kamene

Každý kus přírodního kamene je unikátem, jenž přináší do prostoru autenticitu. Právě proto nachází uplatnění nejen v exteriéru, ale též uvnitř našich obydlí, konkrétně jako součást oblasti produktového designu. Z toho důvodu se organizátoři výstavy Stone+tec rozhodli v rámci doprovodného programu uvést prezentaci, která zahrne nejlepší designové výrobky z přírodního kamene. Na kvalitu přehlídky, v jejímž rámci budou k nalezení produkty určené pro každodenní použití, dohlédnou zkušený kurátor Peter Becker či šéfredaktor magazínu Stone-Ideas.com.

Veletrh přinese také speciální show na téma technologická řešení a chemie používaná ve výrobě velkoformátové keramiky. Jednotlivé produktové ukázky budou rozptýleny po celé výstavní ploše. Cílem je demonstrace kamenických postupů, jež mohou být poměrně snadno aplikovány též v rámci zpracování velké keramiky.

Ocenění architektů i kameníků

Součástí veletrhu bude také několik soutěží. Porota vybere například nositele ceny Největší talent na kamenické scéně. Cenu Německého přírodního kamene, jež je rozdělena do čtyř kategorií, získají nejlepší stavební či krajinářské projekty, v nichž byl využit přírodní kámen. Vyhlášení proběhne v hale 9 na slavnostní ceremonii. Toto tradičně předávané ocenění patří k nejrespektovanějším v oboru, každoročně do Norimberku přiláká přední designérské a architektonické firmy. Pro začínající kameníky je pořádána soutěž mladých talentů. Ti budou shromážděni na veletržním „výstavním nádvoří”, kde se budou muset vypořádat se zadáním na konkrétní téma. Návštěvníkům se zde naskytne atraktivní pohled na obrovskou provizorní dílnu.

Závěrem

Přírodní kámen a práce s ním, to je řemeslo, jehož tradice sahá tisíce let do minulosti. Veletrh Stone+tec se přitom zaměřuje na všechny jeho oblasti, od segmentu náhrobních kamenů přes stavební konstrukce až po design. Organizátorem veletrhu je společnost NürnbergMesse, mezi hlavní sponzorské instituce patří DNV (Německý institut přírodního kamene) a BIV (Asociace německých kameníků). Mezi partnery patří také Confidustria Marmomacchine a italská asociace strojní techniky pro zpracování přírodního kamene.