Letošní zimu lze charakterizovat jako lehkou. Dokonce se zdá, že jaro je tu. Pojďme si tedy říci, jak postupovat při přípravách bazénu po zimě, aby byla zajištěna jeho funkčnost a hygieničnost po celou další sezónu a voda nebyla zakalená. Máme pro vás jednoduché instrukce.

Omytí povrchů bazénu

Pokud je bazén vypuštěný, postup je snadný. Použijeme čisticí prostředky určené na bazén a jeho okolí. Vybírat můžeme ze sypkých, tekutých či gelových přípravků, přičemž doporučujeme volit spíše poslední dvě varianty, které se nanášejí na povrch bazénu a nechají se působit. Špínu pak bez námahy, s využitím houbičky a kartáče, případně tlakového oplachu, odstraníme. Tento postup je aplikovatelný na bazény rozmanitých povrchů tvořených fóliemi, plastem, nerezem či keramickým obkladem.

Jak sypké, tak tekuté čistící prostředky zbaví bazénové stěny nežádoucí mastnoty, sazí, organických usazenin a dalších nečistot jako jsou řasy, pylové sedimenty a podobně. Gelové čističe, které nestékají do vody, jsou pak ideální pro mytí okraje bazénu v době, kdy není úplně vypuštěný. Speciální přípravky na bázi kyseliny fosforečné a chlorovodíkové si poradí nejen s klasickou bazénovou špínou, ale důkladně uvolní i vodní kámen a železité usazeniny. Pak stačí vše opět tlakovým zařízením opláchnout. Samozřejmostí by mělo být odstranění zbytků listí či hmyzu na hladině pomocí sítka, vodním vysavačem vyčistěte i dno.

Technologie a vybavení

Před sezónou je zapotřebí také zkontrolovat filtrační médium, u většiny bazénů jde o pískový typ, alternativou je aktivní sklo. Filtrační písek doporučujeme měnit přibližně jednou za dva roky, poněvadž se jeho hrany používáním postupně obrušují, a tak ztrácí svou účinnost. Vyměníme tedy písek a připojíme filtraci. Následně můžeme spustit ohřev vody v bazénu či zprovoznit dávkovače bazénové chemie. Důkladně zkontrolujeme všechna těsnění a těsnost potrubí v rámci všech propojení s příslušenstvím bazénu. Pokud je bazén kompletně vypuštěný, dopustíme požadované množství vody. Nezapomeneme na propláchnutí pískové filtrace.

Tvrdost vody

Po napuštění (případně dopuštění) vody do bazénu bychom měli změřit kvalitu vody. Platí to obzvláště pro případy, kdy čerpáme vodu z vlastní studny. Na pomoc si vezmeme vodní testery. V zimě k tomuto účelu využijte multifunkční fotometry, pomocí kterých zjistíte kompletní parametry vody. Následně dle potřeby upravíme tvrdost vody, použijeme k tomu prostředky pH plus a pH mínus tak, aby výsledná hodnota vody činila pH 6,8 až 7,4. Vyhneme se tak budoucímu nadměrnému užívání chemických prostředků. PH kontrolujte při provozu alespoň každé dva týdny. Nejen před zahájením sezóny, ale pravidelně kontrolujte výši pH vody v bazénu, foto: oneSHUTTER oneMEMORY

Nastartování sezóny

Na počátku sezóny je vhodné vodu v bazéně tzv. zašokovat neboli zachlórovat, tedy bazén nastartovat po zimě dávkou chloru a nechat ho ještě před prvním koupáním účinkovat 24 hodin. Odstraní veškeré potenciálně vzniklé viry či řasy. Následně nastavíme zařízení určené k automatické úpravě vody a v tomto okamžiku nastává bazénová sezóna. Během ní je ještě zapotřebí denně alespoň 6 hodin filtrovat, aby voda zůstávala průzračná.