Pro byt v historickém domě na náměstí v Náměšti nad Oslavou, kde žije mladý pár, jsou charakteristické tlusté zdi, krásný výhled na zámek, zatím ještě stále nevyužité podkroví a možnost vybudování příjemné terasy, jejichž rekonstrukce je v pořadí. To všechno zlákalo architekty ze studia +arch k vytvoření komfortního mezonetu.

Hlavním úkolem bylo propojit přízemí s podkrovím – a to se povedlo díky originálně řešenému schodišti. Architekti ho pojali jako přiznanou součást obýváku a pod něj vestavěli kuchyň včetně spížních skříní a nejrůznějších výsuvů a úložných prostor. Těch není nikdy v bytě dostatek a majitelé si je velmi přáli. Celé přízemí zabírá plochu 95 m2.

Dřevo a geometrie

Schodiště je vyrobeno z dubové spárovky a má světlou barvu. Stěna za ním je potažena tapetou s geometrickým vzorem, je ze sortimentu e-shopu Wall1 a sahá od podlahy až ke stropu. Hloubku schodiště architekti plně využili, čímž kuchyňská linka získala hlubší pracovní desku a možnost posunout horní skříňky na nižší úroveň a tím zvětšit jejich kapacitu.

Veškerý nábytek je z laminovaných desek s jemným dřevodekorem. Na podlahu zvolili architekti po poradě s majiteli vinyl, v koupelně je efektně a s citem zkombinována drobná kruhová mozaika žluté a bílé barvy, s níž příjemně kontrastují velké formáty šedých keramických dlaždic.

Minimalismus s citem

Klidná barevná kombinace dřeva a bílé barvy je v akcentech doplněná výraznou žlutou. Není tomu náhodou, majitelé bytu mají v oblibě severský styl v mírné barevnosti s výraznějšími barevnými odstíny. A žlutá byla zvolena jako teplá rozjasňující barva. Kombinací těchto barev se dosáhlo příjemné a světlé atmosféry v celém bytě, prostor se „nadechl“ a působí vlídně a mile, čistě a svěže. Majitelé žijí v bytě spokojeně a s novým přírůstkem do rodiny došlo i na návrh dětského pokoje. V současnosti je v procesu výroby, stejně jako dostavba podkroví, které by mělo být určeno hlavně rodičům. K novému prostoru v podkroví přibude i zrekonstruovaná terasa a zimní zahrada.