Kritická situace s pandemií koronaviru přitáhla pozornost i k dlouhodobému problému veřejných staveb – nízké schopnosti omezit šíření infekcí. Nemocnice, školy, kanceláře či bytové domy představují rizikový prostor z pohledu přenosu virů a bakterií.

Opomíjené dveřní kování

Jedním z málo řešených rizikových prvků přenosu bakterií jsou dveřní kování. Dotýkají se jich tisíce lidí, ulpívají na nich nejen nečistoty, ale ve významném množství i bakterie,“ uvádí Kristina Boda, ředitelka společnosti Cobra, největšího českého dodavatele dveřních kování. „Mimochodem – podle statistiky (Unilever, WC Glorix Research, pozn. red.) si po použití WC umyje ruce jen čtyřicet procent lidí. Už to je dostatečný důvod věnovat více pozornosti kvalitě dveřních kování ve veřejných prostorách.“ Pokud není možné použít posuvné bezdotykové dveře, jako optimální se jeví použití dveřních kování vyrobených z antibakteriálních materiálů.

Antibakteriální kliky z Cu+

Antibakteriální dveřní kování vyrobené z Cu+ (antimikrobiální měď) představuje dostupný a efektivní způsob hubení bakterií přímo na samotné klice. Použitý materiál prokazatelně ničí 99,9 % bakterií, a zabraňuje tak jejich dalšímu šíření. „Naše antibakteriální kování CONVEX CU+ není dražší než kvalitní kování používaná u staveb veřejného sektoru, výhodou je, že stejný materiál lze použít i na okenní kování nebo třeba madla,“ říká Kristina Boda z firmy Cobra.

Jaké jsou hlavní výhody kování COBRA CONVEX CU+?

  • Vědecky prokázaná účinnost Cu+. Použitý materiál je dokonce výrazně účinnější než stříbro.
  • Účinek je nepřetržitý, nezávislý na vnějším prostředí (vlhkost, světlo atd.).
  • Materiál zůstává účinný i po opakovaném mokrém a suchém otěru a opakované kontaminaci.
  • Přirozená oxidace kliky nesnižuje antibakteriální účinnost.
  • Cu+ je plně recyklovatelná.
  • Jediný pevný kovový povrch schválený Americkou agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA).

Proč nejsou více používané?

Většímu rozšíření antibakteriálních klik brání zejména menší informovanost odborné veřejnosti – architektů, stavitelů a investorů. „Pochopitelný zájem je viditelný zejména ve zdravotnickém sektoru, překvapivě málo dodáváme antibakteriální kliky do restaurací, hotelů a škol, kde je nebezpečí šíření bakterií enormní,“ říká Kristina Boda. „Antibakteriální kliky zvýší úroveň hygieny bez výrazných vstupních nákladů a natrvalo po celou dobu životnosti dveřního kování. Důležité ale je, aby sami architekti nebo investoři měli zájem dotáhnout své stavby do nadstandardní kvality. zdroj: Intenational Copper Association

Jsou antibakteriální kliky vhodné i do domácností?

Kliky COBRA CONVEX CU+ jsou primárně doporučovány do veřejných prostor s vyšším provozem. Designové i užitné vlastnosti je ale předurčují k širokému využití také v soukromém sektoru – v domácnostech nebo menších kancelářích. Podle specialisty Jana Nečase přivítají antibakteriální vlastnosti Cu+ i rodiče často nemocných dětí, které jsou náchylné k dalším onemocněním. Kliky samozřejmě nepomohou proti alergiím, ale antibakteriální účinek Cu+ při použití u domácích koupelen, toalet nebo třeba dětských pokojů představuje jasnou přidanou hodnotu.