Stavebnictví může být tahounem při oživení ekonomiky poté, co skončí opatření proti šíření koronaviru. Přesto se bude podle analytiků potýkat s výpadky zakázek, protože lidé budou odkládat velké investice. Zasažena bude i logistika stavebních firem.

Stavebnictví se bude potýkat s výpadky zakázek, protože lidé budou odkládat velké investice, jako je například stavba domů. „Myslím, že v tuto chvíli se nedají seriózně vyčíslovat dopady nejenom na stavebnictví, ale na jakékoliv jiné odvětví. Stavebnictví mělo docela dobrý start do nového roku a solidní zásobu zakázek, které zajišťovaly práci na mnoho měsíců dopředu,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Stavební firmy se podle něj ale budou nyní potýkat s dostupností zaměstnanců a materiálu. Jakékoliv narušení dodavatelského řetězce bude podle něj znamenat problém.

Dufek dále tvrdí, že pokud si veřejný sektor udrží vůli investovat a nebude škrtat, může stavebnictví sehrát významnou roli při obnově ekonomického růstů po ústupu koronaviru. Česko bude potřebovat rozpočtový impuls a stavebnictví by mohlo být jedním z jeho adresátů.

Snáze najdou pracovní sílu

Podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy stavebnictví vykazuje značnou setrvačnost, vyšší než průmysl. „Povolovací a jiná stavební řízení jsou příliš dlouhá, což nutí podnikatele ve stavebnictví plánovat na dlouho dopředu. Poměrně krátký útlum ekonomiky, ba i její krátkodobá recese, by tak stavebnictví měly poškodit méně než průmysl,“ sdělil.

Podnikatelům ve stavebnictví nebo developerům koronavirus podle něj „usnadní život“ v tom smyslu, že snáze najdou vhodnou pracovní sílu, když často půjde o lidi propuštěné v průmyslu. To umožní podnikatelům ve stavebnictví udržet mzdové náklady na uzdě a být konkurenceschopní. „To zase umožní, aby stavebnictví snáze přežilo citelný útlum ekonomiky, ba recesi, které Česko nyní čekají. Stavebnictví může být tahounem ekonomiky, jenž ji vytáhne z recese, nebo recesi alespoň utlumí,“ sdělil Kovanda.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek doplnil, že stavebnictví je odvětvím s největší předpokládanou imunitou poptávky vůči působení koronaviru, alespoň krátkodobě. „Zásobu práce mají stavební firmy solidní a developeři své dlouhodobé záměry nebudou měnit ze dne na den. Stát, doufejme, nezačne šetřit na nepravém místě. Poptávkové dopady tedy pocítí odvětví až s odstupem času, a to nižším přísunem nových zakázek,“ uvedl Sobíšek.

Pokles začal před virem

Podle analytika BH Securities Štěpána Křečka jsou analytické odhady, které byly publikovány na začátku roku, dnes zastaralé a nemají žádnou vypovídající hodnotu. Stavebnictví se podle něj bude potýkat s výpadky zakázek, protože lidé budou odkládat velké investice jako je stavba domů. Zasažena bude i logistika stavebních firem, pro které bude obtížné dodržet stanovené termíny pro předávání dokončených staveb.

Analytik společnosti Natland Petr Bartoň na závěr tvrdí, že „největším dlouhodobým nebezpečím pro českou ekonomiku bude, pokud budou čelní činitelé hospodářský pokles svádět jen na virus. To by jen oddálilo nutné reformy. Hospodářský pokles totiž začal dlouho před virem.“