Máte nezvykle moc času, koukáte na televizi a nudíte se? Vypněte televizi a pusťte se do jarního úklidu. Nejen, že přijdete na jiné myšlenky, ale také si protáhnete tělo. Následně bude váš dům útulnější a hned budete mít ze sebe lepší pocit. A zde pár lákavých nápadů, jak na to.

Určitě začněte tím, že do svého obydlí vpusťte více čerstvého vzduchu a pokud to jen trochu půjde, také jarní sluníčko. Ne nadarmo se říká, že kam nemůže slunce, musí lékař.

Okna a jejich údržba

Máte-li na oknech záclony, šup s nimi dolů. Namočte je a dejte vyprat. Následně se vrhněte na okna. Očistit, umýt, usušit, vyleštit a znovu… Nezapomeňte na rámy a parapety. Na plastové rámy postačí vlažná voda, dřevěné rámy a křídla ošetřete balzámem na dřevo, nejlépe přímo od výrobce – je to hračka!

V návodech na údržbu dřevěných oken je zpravidla uvedeno doporučení, že je nutné je dvakrát do roka ošetřit speciálním balzámem, což často vyvolává dojem, že je okna třeba složitě odmontovat, natírat štětcem a zase vsazovat zpět. To ale není tak úplně pravda, stačí totiž dřevěné části oken jako rámy a křídla nejprve zbavit nečistot a potom přejet houbičkou namočenou v doporučeném balzámu, který tak šikovně zacelí mikrotrhliny vzniklé během zimy a celkově oživí lazuru. Nezapomeňte jen, že aby vše dopadlo opravdu bezchybně, je zapotřebí aplikovat balzám v teplotním rozmezí +5 °C až +20 °C a mimo přímý dosah slunce. Ošetření oken po zimě není vůbec složité. Postačí je zbavit nečistot a přejet houbičkou namočenou v patřičném balzámu. Zdroj: VEKRA

Kliky, vypínače a zásuvky

Na detaily nezbývá často při běžném úklidu prostor, ale když je času trochu víc, věnujte jeho část na údržbu interiérových prvků jako je dveřní kování, vypínače a kliky. Na čištění klik využijte speciální přípravek od jejich výrobců. Nabízí se například čisticí prostředek M&T Titan, který ochrání povrch vašich klik před tvorbou viditelných otisků prstů. Je určený především pro kování s povrchovou úpravou nerez, titan a matný nikl, nicméně přípravek je možné multifunkčně použít i na všechny domácí spotřebiče s nerezovou povrchovou úpravou.

Při čištění pohledových krytů vypínačů a zásuvek se vyhněte nejen chemickým látkám, jako je aceton nebo benzín, ale také drsným utěrkám. Z důvodu bezpečnosti zároveň nedoporučujeme vypínače a zásuvky demontovat a čistit zevnitř. Také kliky „uvítají“ jednou za čas řádné umytí. Zdroj: M&T

Sedací souprava a koberce

Nezapomeňte na sedací soupravu a koberce. Minimálně je vysajte, vyklepejte přes plátno namočené v octové vodě (projasní se vám barvy, mírně je vydezinfikujete a rovněž zbavíte z velké části prachu). Nebo, pokud máte možnost, použijte na jejich vyčištění vodní vysavač s párou (přidejte si do vody dezinfekční přípravek). Také umyvadla či vany a koupelnové obklady si zaslouží pravidelné čištění. Zdroj: Dřevojas

Umyvadla, vany a nábytek

Kvalitní umyvadla či vany by měly mít ochrannou nanovrstvu proti ulpívání nečistot a zaschlých kapek vody už z výroby, ale výhodou navíc je, že ji čas od času můžete obnovit či posílit! Dnes existují i přípravky, které umí vytvořit tzv. lotosový efekt, tedy hydrofobní úpravu povrchu. A nejsou-li přípravky po ruce, můžete vzít například kus citronu a umyvadlo či vanu jím přetřít (rada našich babiček).

Nezapomeňte na vyčištění nábytku. Máte-li například lesklý koupelnový nábytek, nepoužívejte drsné utěrky, abrazivní čisticí prostředky, ani ty, které obsahují alkohol. Lesklý nábytek otírejte měkkou švédskou utěrkou navlhčenou v mýdlovém roztoku a skvělými pomocníky jsou také antistatické přípravky, které zabraňují usazování prachu na nábytku. Lesklý nábytek, ať už koupelnový či kuchyňský, omývejte pouze opatrně, otírejte ho pouze měkkými utěrkami. Zdroj: Trachea

Pokud chcete prodloužit odolnost povrchu nábytku, naimpregnujte ho voskem. Ten postupně vyplňuje póry v barvě a tím se povrchový materiál z akrylátu či laku stává odolnější. Ať už máte akrylátová dvířka ve vysokém lesku nebo ve stále populárnějším hlubokém matu, je dobré jej průběžně, ale minimálně jednou za rok, naimpregnovat pomocí hadříku ze 100% bavlny s antistatickým přípravkem.

Kochejte se a chvalte se

Když už máte za sebou i další práce s úklidem spojené, dejte se do věšení záclon, které jste po vyprání dali proschnout na čerstvý jarní vzduch. Hotovo! Cítíte se unavení jako štěně? Dejte si sprchu, připravte si dobrou kávu a usaďte se do křesla. Kochejte se nejen provoněným a útulným domovem, ale také jarem. A samozřejmě se nezapomeňte pořádně pochválit.