Češi přes Velikonoce v hobbymarketech a prodejnách jízdních kol, které se po nuceném uzavření od čtvrtka znovu otevřely veřejnosti, utratili zhruba 552 milionů korun. Je to o 61 procent více než loni, vyplývá ze statistiky společnosti Global Payments, která spravuje platební terminály.

Přes platební terminály Global Payments se v České republice uskuteční třetina plateb českých hobbymarketů a cykloobchodů, sdělil v úterý mluvčí společnosti Ondřej Holoubek.

Od čtvrtka do pondělí přes ně bylo v hobbymarketech provedeno 127 tisíc transakcí, při nichž zákazníci utratili přes 177 milionů korun. Průměrná částka za jednu transakci byla 1 395 korun. 

O loňském velikonočním víkendu Češi v hobbymarketech nakoupili za 110 milionů korun, průměrná částka za jednu transakci činila 1 219 korun.

„Po delší době, kdy byly hobby markety z nařízení vlády uzavřené, byla návštěvnost a s ní související tržby za uplynulý prodloužený víkend o něco vyšší než obvykle,“ potvrdil David Kolář, marketingový ředitel společnosti Hornbach pro Česko a Slovensko. V blízké budoucnosti se podle něj situace ustálí. O Velikonocích byl podle něj zájem zejména o sezonní produkty. „Typicky šlo o některé rostliny, například muškáty,“ upřesnil Kolář.

„Lidé pravděpodobně využili volné dny a pěkné počasí k péči o své nemovitosti, práci na zahradě, kutilské činnosti či stavebním pracím. Z tohoto důvodu zákazníci kupovali zboží ze všech našich hlavních oddělení,“ uvedla ředitelka marketingu společnosti Uni Hobby Eva Uhlířová.

Havlíček: Hobbymarkety nejsou tak rizikové

Otevření celkem 137 hobbymarketů zdůvodňoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček mimo jiné i tím, že jsou z hygienického hlediska méně rizikové. „Na rozdíl od jiných prodejen uvnitř obchodních center jsou hobbymarkety relativně vzdušné, stojí na volném prostranství, mají vysoké stropy a i v prostoru před nimi je možné vše relativně slušně zabezpečit,“ řekl Havlíček v České televizi.

„Ve většině případů se to myslím podařilo. Uznávám někde se lidé trochu mačkali, ale celkově se to podařilo,“ dodal.

V České republice je kvůli vládním opatřením od 14. března uzavřena většina prodejen. Postupně se režim uvolňuje a před Velikonocemi dostaly výjimku hobbymarkety, kde mohli dosud nakupovat jen podnikatelé, a také prodejny jízdních kol. V úterý by měla vláda projednat harmonogram dalšího otevírání prodejen a služeb.