Do listopadu musejí řidiči počítat s komplikacemi na průtahu Plzní mezi mosty U Jána a Novým divadlem. V pondělí začala rekonstrukce povrchu zatížené komunikace v úseku dlouhém 300 metrů.

Frekventovanou silnici v centru města bude stavební firma opravovat po etapách, pro každý směr bude průběžně zachovaný minimálně jeden jízdní pruh. Práce skončí na podzim.

„Stavební náklady jsou 40 milionů korun s DPH,“ řekl vedoucí provozního úseku Ředitelství silnic a dálnic Správy Plzeň Michal Syřínek.

První omezení se týkají 300 metrů dlouhého úseku od autobusové zastávky u  parkovacího domu Rychtářka směrem k Novému divadlu.

Původně se oprava části městského průtahu z východu na západ v centru měla uskutečnit už v loňském roce. Kvůli velkému množství tehdejších uzavírek ve městě byla akce přesunuta na letošní rok.

„Ve vozovce průtahu se projevují poruchy, praskliny, někde se začínají i vyjíždět koleje. Komunikace má už svůj věk. Diagnostika ukázala, že oprava je nezbytná,“ vysvětlil v závěru roku 2018 Zdeněk Kuťák pověřený řízením plzeňského pracoviště Ředitelství silnic a dálnic. 

Klasická výměna asfaltové vrstvy nestačí

Diagnostika vozovky zejména v Tyršově ulici ukázala, že tam nestačí odfrézování svrchní vrstvy a položení nového asfaltového koberce. Podle informovaného zdroje projektanti spočítali, že když silnice dostane ještě vrstvy navíc a bude tak o několik centimetrů vyšší, než je nyní, velmi zatížené komunikaci to jen prospěje. 

„Oprava se odehraje v asfaltových vrstvách a podle nové výšky komunikace upravíme i okolí, tedy napojení dalších nebo nástupiště městské dopravy a vše další. To se bude týkat úseku od mostu přes Radbuzu ke křižovatce s Pobřežní ulicí, která slouží pro výjezd hasičům a z obchodního centra. Ve zbývajícím úseku dojde k výměně horní obrusné vrstvy,“ popsal tehdy vedoucí provozního úseku ŘSD Správy Plzeň Michal Syřínek.

Reklama

Podle dostupných informací se omezení na průtahu budou postupně posouvat od mostů až k Novému divadlu, přibližně na úroveň vjezdu do parkovacího domu u obchodního centra Plaza. Samotných mostů přes řeku Radbuzu se oprava povrchu nebude týkat.

Stavba se bude posouvat po 300 metrech

První etapa rozsáhlé rekonstrukce začala v pondělí a měla by trvat do 9. května, pak se technika přesune na dalších asi dvacet dnů na navazující úsek směrem k Plaze. Po jejím dokončení se stroje i dělníci zase posunou dál.

„V první etapě se v opravovaném úseku pro dopravu uzavřou v obou směrech pravé jízdní pruhy u obrubníků, auta budou jezdit jen vnitřními,“ upřesnil koordinátor dopravních staveb v Plzni Václav Lacyk.

Práce na průtahu v centru města jsou plánované do letošního podzimu. Rekonstrukci silnice využijí stavbaři i k pokračování opravy Rooseveltova mostu, který se klene nad ní.

V loňském roce se uskutečnila první etapa opravy mostu, teď budou podle Správy veřejného statku města Plzně práce pokračovat opravou pilířů a opěr mostu u Tyršovy a Podmostní ulice. Provozu na mostě se současné opravy už nemají dotknout.