Češi jsou odjakživa chalupáři. V dnešní době pak rekreační objekty začínají plnit i funkci snadno dostupného a levného trvalého bydlení na venkově. Jak si ale zabezpečit v odlehlých oblastech veškerý komfort, na jaký jsme zvyklí z městských bytů?

Řeč je o vodě, elektřině a teplu. To jsou tři základní potřeby bydlení, bez nichž se člověk dnes neobejde, ať už jde o osobu zhýčkanou, či pokorného „zálesáka“. Jak si tedy zajistit jejich přísun i bez klasických rozvodů? Na počátku bude zapotřebí investovat. Ale vězte, že nebudete litovat. Prvotně vynaložené finance se vám v rámci několika následujících let vrátí, nemluvě o nezávislosti a svobodě, kterou tím získáte.

Bez vody není život

Studna vždy byla a dodnes je pokladem v zahradě. A jak ji dnes vybudovat? Samotné realizaci vrtu předchází hydrogeologický průzkum zahrnující vyhodnocení podloží pod pozemkem a výškovou pozici parcely. V případě kopané studny, která dnes ovšem patří spíše k výjimkám, postačí před samotným hloubením získat stavební povolení od vodoprávního úřadu. Ale pozor, souhlas této instituce je od roku 2019 nově zapotřebí i v případě provedení průzkumného vrtu. Aby z něj bylo možno odebírat vodu, je pak potřeba převést jej na vodní dílo – tedy studnu. To vyžaduje zisk povolení na stavbu studny, územního rozhodnutí i povolení k odběru podzemní vody. Až po jejich získání lze namontovat čerpací techniku a studnu kolaudovat, potažmo vodu čerpat. V případě pak, že bude vrt hlubší než 30 metrů, je zapotřebí zajistit si též svolení krajského a báňského úřadu. Nutno dodat, že poptávka po studnách bývá vysoká a papírování je nemálo. Ale stojí to za to.

Vodu na zalévání, ale klidně i ke splachování, mytí nádobí či praní, lze také čerpat z akumulačních nádrží na „dešťovku“. Mezi nejpopulárnější typy patří prefabrikované monolitické plastové jímky, jež jsou obvykle samonosné a není proto před jejich uložením do vykopané jámy v nezámrzné hloubce zapotřebí ani betonáž. Limitující je jen podmínka v podobě dostatečné nosnosti a propustnosti okolní zeminy. Pokud tato není splněna, je v některých případech možné provést patřičná opatření jako je drenáž a akumulační nádrž i přesto uložit. Její zakrytí zeminou pak zajistí delší trvanlivost vody. Co se bezpečnostního přepadu týče, lze ho řešit kupříkladu tzv. vsakovacími tunely, avšak zajímavou možností je jeho svedení do přírodního jezírka, které vybudujete v zahradě. Kromě toho, že jde o příjemnou a ekologickou alternativu bazénu, vám voda v zahradě pomůže i k udržení příjemného mikroklimatu. Čerpat vodu z vrtu lze oficiálně až po jeho kolaudaci, které předchází poměrně rozvleklé papírování a několik návštěv na úřadě. Foto: Theeraphong

Slunce jako výkonný zdroj energie

V případě elektřiny pak není co řešit. Nejsilnějším zdrojem energie na naší planetě je bezesporu Slunce. Proto, pokud stavíte či rekonstruujete dům, myslete na to, aby byl orientován tak, abyste mohli sluneční záření co nejefektivněji využít. Nejjednodušší a také nejlevnější je totiž jeho pasivní zužitkování. Instalujte na jižní a západní stranu domu maximum prosklených ploch, nezapomeňte případně ani na střešní okna a nebudete litovat. Dnešní okenní výplně v podobě dvoj či trojskel zajistí dostatečnou těsnost obálky domu v zimě, a tedy není zapotřebí obávat se ztráty vyrobeného tepla. Okna však především napomohou prohřát interiér zimním sluncem, které se pohybuje podstatně níže po obloze než v létě, a dosáhne tedy hluboko do vašeho domu. Pokud se pak obáváte přebytku tepla uvnitř v průběhu parného léta, postačí na vnější stranu oken namontovat rolety či žaluzie světlé barvy, které přispějí k udržení příjemné teploty ve vašem obydlí po celý rok. Pokud máte obavy, že v zimním období dojde k omezení slunečního svitu, postačí případný výpadek proudu „vyplnit“ elektrřinou z elektrocentrály. Foto: paul prescott Druhým, tentokrát aktivním způsobem zužitkování energie ze Slunce, je instalace fotovoltaické elektrárny s bateriovým úložištěm. Toto řešení umožní výrobu elektrické energie i pro ohřev vody v domácnosti či dokonce k vytápění objektu. Částí vyrobené elektřiny můžete účinně ohřívat (tepelně izolovanou) akumulační nádrž na vodu, zatímco zbytek elektřiny pošlete do baterií, díky čemuž budete mít k dispozici elektřinu i ve dnech, v nichž Slunce nesvítí. Jako záložní zdroj pro případy náhodné nouze v zimě, kdy se období bez slunečního svitu mohou protáhnout, postačí mít v záloze elektrocentrálu.

Teplo domova

Sousedí-li vaše chalupa s lesem, nebo se alespoň nachází v krátké dojezdové vzdálenosti, v první řadě byste měli zainvestovat do lokálního topidla na tuhá paliva, nejlépe na kusové dřevo. Pokud skutečně uvažujete o trvalém bydlení v rekreačním objektu, ideální je nechat si zkušeným kamnářem postavit akumulační kamna, jejichž součástí může být například i sporák, trouba nebo vytápěné lůžko či lavice. Sálavému a konstantnímu teplu, které takové topidlo vydává, se vyrovná málokterý krb. I ten však může splnit svou roli. Solární či fotovoltaické panely lze umístit jak na střeše, tak na fasádě domu, a množství získané sluneční energie tak maximalizovat. Foto: a4ndreas

Pokud se totiž rozhodnete pro jiné řešení, jak vytápět dům, krb může být vhodným doplňkem. Mezi jinými variantami vyčnívá i vytápění plynem. Přípojka přitom není zapotřebí. Dodavatelé plynu totiž nabízejí možnost zakoupit si či pronajmout plynový zásobník. Ten je, dle potřeby, doplňován autocisternou. Obvyklá frekvence doplňování se přitom pohybuje v řádu jednoho roku až dvou let.

Závěrem

Bydlet na samotě a spoléhat se jen sám na sebe… Pro mnohé sladký sen, pro jiné černá můra. Pokud patříte do první skupiny a po bydlení na chatě či chalupě toužíte, nebo jej dokonce vlastníte, snad bude náš článek pozitivní inspirací. A pokud dokonce patříte k takovým, kteří podobnou stavbu obývají, neváhejte se ozvat nám do redakce. I váš dům se může pro jiné stát milou motivací…