Stavební produkce v Česku po únorovém růstu o více než pět procent v březnu reálně meziročně klesla o 2,3 procenta. Také průmyslová výroba očištěná o vliv počtu pracovních dnů zrychlila v březnu meziroční pokles na 10,8 procenta z únorových 0,9 procenta. Víc se propadla naposledy v červenci 2009 za hospodářské krize. Ve čtvrtek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Dopad epidemie koronaviru se negativně odrazil zejména v pozemním stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů. Naopak se dařilo inženýrskému stavitelství, do kterého patří z velké části dopravní infrastruktura. Rostlo i v březnu, byť pomalejším tempem. Meziměsíčně byla stavební produkce nižší o 3,1 procenta.

Výroba v pozemním stavitelství se proti loňskému březnu snížila o 5,4 procenta. V únoru rostla o 2,1 procenta. Produkce v inženýrském stavitelství byla v březnu meziročně vyšší o 10,4 procenta, v únoru byl ale její růst téměř 22 procent.

Podle analytika Komerční banky Františka Táborského stavebnictví tradičně reaguje na vývoj ekonomiky se zpožděním. „Pro tento rok však očekáváme propad celého sektoru, který se nevyhne stejně jako celá ekonomika recesi z důvodu vládních opatření. Růst investiční aktivity firem byl už v závěru minulého roku v podstatě nulový, a aktuální situace naopak ještě více odradí firmy od nových investic,“ doplnil Táborský.

Stavební úřady v březnu vydaly 6222 stavebních povolení, meziročně o 14,0 procent méně. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 29 miliard korun, což byl pokles o 17,4 procenta. „Statistika stavebních povolení a bytové výstavby byla zčásti ovlivněna omezenou činností stavebních úřadů i sníženým zájmem stavebníků,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Počet zahájených bytů meziročně klesl o více než 30 procent na 2947 bytů. Dokončených bytů ubylo o téměř sedm procent na 2226 bytů. V obou případech se výrazněji snižoval počet bytů v bytových domech, bytů v rodinných domech ubývalo také, ovšem pomaleji.

Analytik společnosti Natland Petr Bartoň uvedl, že z dat ČSÚ jasně vyplývá, že se nyní staví pouze staré, již dávno započaté stavby. Březnové zpomalení činnosti stavebních úřadů považuje za naprosto bezdůvodné. „Stavební řízení se dělá čistě na základě dokumentů, proto je ideální výrobou pro práci z domova v době karantény. My však máme po Itálii druhou nejméně elektronizovanou státní správu v Evropě. Proto se v době karantény nemohou dostat dokumenty na úřad, úředníci k fyzickým dokumentům,“ uvedl Bartoň.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se v březnu meziročně snížil o 1,2 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla o 3,4 procenta.

Pokles kovodělné produkce i výroby aut

Průmyslová výroba se proti únoru po vyloučení sezonních vlivů snížila o 8,7 procenta. Hodnota nových zakázek v březnu meziročně klesla o 15,7 procenta.

„Průmysl v březnu 2020 ztratil řádově desetinu své obvyklé produkce, z větší části v souvislosti s přijatými opatřeními proti šíření koronaviru,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček. V březnu se kvůli opatřením vlády proti šíření nákazy a narušení výrobních řetězců zastavil chod řady firem.

K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba vozidel, která klesla o víc než čtvrtinu. Kovodělná výroba se snížila o 8,3 procenta. Výroba naopak vzrostla v potravinářském průmyslu o 6,9 procenta a také třeba v papírenství o 12,9 procenta a ve zpracování dřeva o 8,8 procenta.

Opatření zasáhla obchod s auty i elektrickými zařízeními

ČSÚ ve čtvrtek informoval také o přebytku zahraničního obchodu ČR, který v březnu meziročně klesl o 12,6 miliardy korun na 3,1 miliardy Kč. Obchodování taktéž ovlivnily dopady opatření proti šíření koronaviru, klesl vývoz i dovoz. Pokles exportu byl ale výraznější. 

Podle ČSÚ se protikoronavirová opatření nepříznivě projevila zejména u obchodu s auty a elektrickými zařízeními. Kladné salda u obchodování s motorovými vozy tak kleslo o 12,9 miliardy korun a u obchodu s elektrickými zařízení o 3,9 miliardy Kč. Snížilo se rovněž u obchodu se stroji a zařízeními, a to o 2,2 miliardy korun. Související Prodeje nových aut se v Česku historicky propadly. V dubnu se dařilo jediné kategorii Přehled

říznivý vývoj nezaznamenalo ani obchodování se základními farmaceutickými výrobky, jehož deficit se prohloubil o 3,1 miliardy korun. Deficit bilance obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístrojů meziročně vzrostl o 1,7 miliardy korun.

Naopak kladný vliv na březnový výsledek obchodování Česka s cizinou měl obchod s ropou a zemním plynem a se základními kovy. U ropy a zemního plynu vlivem poklesu cen na světových trzích a menšího dovezeného množství klesl deficit o 5,5 miliardy korun, u základních kovů se deficit obchodování zmenšil o 3,1 miliardy Kč, uvedl ČSÚ.