Původně renesanční zámek v Lipníku nad Bečvou v Olomouckém kraji se od roku 1958 nachází na seznamu kulturních památek. Sídlí v něm městský úřad, a právě město se postaralo o celkovou rekonstrukci. V jedné z posledních etap přišla na řadu zámecká konírna.

Obě křídla zámku nechali postavit roku 1609 současně s hlavní budovou tehdejší majitelé Bruntálští z Vrbna. V pravém křídle byly maštale pro koně a byty kočích – k nim se později přistavěla kočárovna a dřevník. V 19. století přestavěla zámek do současné podoby Gabriela z Ditrichštejna. Posledními vlastníky byl rod Althannů.

Roku 1945 byl zámek zkonfiskován, od poloviny 20. století objekt využívala Správa lesů a statků, později provozovna Vojenských lesů a statků. V roce 2006 získalo zámek město Lipník nad Bečvou, když ho vyměnilo za jiné prostory za účelem rekonstrukce střešní zahrady. Západní část pravého křídla se až do obnovy, která začala v roce 2009, nevyužívala.

Cílem projektu obnovy bylo zrekonstruovat a zpřístupnit kulturní památku, a přispět tak ke zvýšení atraktivnosti města. 

Dříve hospodářský objekt se proměnil ve společenské centrum s galerií, slavnostním sálem a kavárnou. Rekonstrukce, která skončila v červnu 2010, proběhla s maximálním ohledem na zachování historických prvků, například v salonku a kavárně se obnovila sgrafita a zachovaly se i původní břidlicové obklady stěn.  zavřít ×