Málokdo ví, že ve Vyškově se nalézá moderní provoz jedné nadnárodní společnosti, jejíž myšlení a činy předbíhají přítomnost o generaci. Řeč je o celosvětově činné skupině VELUX, která překonala možnosti teplovzdušné stavební fyziky a pracuje se slunečním zářením a chladným sáláním oblohy jako řídícími energetickými ději. V České republice se do střešních oken této značky vyrábí stínicí a elektroovládací doplňky.

Řečená skupina existuje už od roku 1941, dnes prodává a vyrábí okna ve 41 zemích a na celém světě zaměstnává přibližně 10 tisíc lidí. Jejím vlastníkem je společnost VKR Holding A/S, jejíž akcie drží několik nadací a rodina Villuma Kanna Rasmussena – vynálezce střešních oken –, která i dnes udává směr vývoje. Jednou z provozoven této skupiny je výrobní závod BKR ČR, s.r.o., ve Vyškově, který jsme jednoho slunného únorového dne 2020 navštívili.

Střešní okna plně slouží jen se stínicími prvky

Popišme si moderní provoz na severovýchodním okraji města Vyškova, kde se vyrábějí a do celého světa expedují stínicí a elektroovládací doplňky do střešních oken. První výrobní hala zde zahájila provoz v roce 1998. V čele této výrobní jednotky je dnes CEO (chief executive officer, česky jednatel a generální ředitel) Pavel Říman.

Pracovní kolektiv tohoto závodu čítá přibližně 470 lidí, avšak s rostoucí poptávkou se stále navyšuje. Vedle pracovní náplně zde kvete i bohatý společenský život, organizují se výlety, sportovní aktivity, dobročinné akce ap. Lidé se tu těší dlouhé řadě benefitů a propracovanému systému bezpečnosti práce. Bezpečná práce, jak říká firemní zákon, je podmínkou zaměstnání.

Práce je zde přitažlivá jak pro management, tak (a možná ještě více) pro zaměstnance, kteří v dnešních pěti moderních halách vyrábějí stínicí a elektroovládací doplňky do střešních oken předního výrobce VELUX. Při naší neohlášené prohlídce se lidé ve výrobních halách chovali přirozeně a přátelsky, byla tu příjemná atmosféra, pozdrav byl samozřejmostí a nikdy nechyběl úsměv.

O kvalitě zdejších lidí řekl mnoho i požár v roce 2014, který zasáhl jednu z hal: vzniklé ztráty a škody by bylo nemožné překonat tak rychle bez nevídaného nasazení zaměstnanců a s výsledkem, který znamenal i posun technologie o krok vpřed.

Dánští majitelé brzy zjistili, a to nejen při opravě vyhořelé haly, ale i při výstavbě nových hal a jejich osazení technologiemi, že lidé ve Vyškově přemýšlejí. A to byl i důvod, proč přistoupili na nová technologická či logistická řešení navržená z Vyškova. Jedna z výrobních hal

Požár skladu semknul firmu

Při prohlídce vyškovské výrobny nás prováděl generální ředitel a jednatel Pavel Říman. „Dříve jsem pracoval jen na výsledek u velké nadnárodní firmy: plno hesel, která se nedodržovala, to člověka mění… A tak jsem se přihlásil sem do výběrového řízení, které trvalo neuvěřitelných sedm měsíců. Když už jsem přestal věřit, dostalo se mi nakonec cti navázat na práci Evy Nečasové zde ve Vyškově. To bylo před čtyřmi roky,” upřesnil pan Říman a pokračoval: „Lidé se na sebe usmívají, jsou vstřícní, chovají se důstojně, je tu skvělá atmosféra.” V takovém prostředí se samozřejmě mnohem lépe zvládají i problémy: „Ještě před mým nástupem v dubnu 2016 zde došlo k vážné události. Příčinou byla technická závada na jednotce, spojená s její pozdní reakcí, následkem čehož vyhořel sklad. A tehdy se ukázala obrovská síla firmy a lidí: za pouhých šest měsíců byly všechny škody kompletně odstraněny, pomohli i kolegové z jiných zemí. Moderní závod na severovýchodním okraji města Vyškova. První výrobní hala zde zahájila provoz v roce 1998

V čele tepelné ochrany staveb

Asi nejdůležitější sdělení tohoto textu je, že společnost VELUX pracuje při návrhu a výrobě svých produktů s existencí horkého Slunce a studeného vesmíru. Slunce o teplotě 5 500 °C sálá k zemskému povrchu tepelné záření o intenzitě až 1100 W/m2. Vesmír o teplotě –270 °C pak ochlazuje Zemi a její skleníkovou atmosféru tak, že působí jako sálavá obálka o teplotě až –60 °C. Toto číslo se vztahuje hlavně k jasné obloze, při oblačnosti (zejména v mlze) vystoupá až k teplotě vzduchu. Vzduch, jehož teplota θ se dosazuje do teplovzdušných rovnic E = U(θEθI), má při působení Slunce a jasné oblohy často jen malý vliv. Náš výrobce střešních oken si dobře všiml, že správně navržená okna s aktivní stínicí technikou mají potřebnou energetickou bilanci: v létě chladí a v zimě hřejí. Toho je pak využito ve prospěch zákazníků.

Český provoz, zajišťující výrobu stínicích a elektroovládací doplňků, tak stojí v centru vývoje technologií, které překonávají současné možnosti teplovzdušné stavební fyziky. Ve Vyškově probíhá též vývoj a testování komponentů elektronického ovládání oken (foto BKR ČR)

Krátce o vynálezci střešních oken

Už bezmála 80 let přibližuje zmiňovaný dánský výrobce přírodu k lidem. Vše začalo se vznikem prvního střešního okna už vícekrát citované značky, které už v roce 1942 vyjasnilo další směřování skupiny a jejího zakladatele Villuma Kanna Rasmussena. V těchto časech a v roli vůdčí osobnosti celého nového výrobního odvětví podal profesní inženýr Villum Kann Rasmussen na 55 patentů a vynalezl velké množství produktů, které vydláždily cestu k dnešnímu úspěchu.

Celý výrobní holding dnes vlastní řadu firem (včetně provozu ve Vyškově), které přinášejí světlo, vzduch a energii, tedy „dary přírody”, do obydlí po celém světě. Týká se hlavně těchto oblastí: střešní okna a světlovody, energie ze slunce čili sluneční teplo a fotovoltaická elektřina pro pohonné jednotky, dále stínění, sluneční záření a teplo. „Jsme světová jednička na trhu střešních oken a pomáháme vytvářet zdravé a útulné bydlení,” sděluje firma veřejnosti.o