Jánské Koupele se rozkládají na území obce Staré Těchanovice. Lázeňské domy však chátrají a jejich obnova je zatím nejistá. Současný majitel má v plánu investici, která by lázeňskému areálu mohla navrátit zašlou slávu.

Abychom ještě lépe přiblížili lokaci bývalých lázní: nacházejí se v Moravskoslezském kraji, severozápadně od města Vítkov na Opavsku. V jejich těsné blízkosti protéká řeka Moravice, nedaleko leží obec Kružberk, podle které byla pojmenována i místní zásobárna pitné vody – vodní nádrž Kružberk.

Jánské Koupele dostaly své jméno po majiteli Johannovi (Janovi) z Tenczina, založeny byly roku 1810. Nepleťme si je tedy s Janskými Lázněmi v Krkonoších, které dostaly jméno po doktoru Janském. Námi navštívené a popisované Jánské Koupele jsou od roku 2005 zapsány do Ústředního seznamu kulturních památek České republiky. Bohužel jsou nyní, mírně řečeno, v dezolátním, až havarijním stavu. Necháme se jistě mile překvapit, kdo, jak a kdy je vzkřísí k životu, a ony tak doslova vstanou z popela jako bájný pták fénix.

Klasicistní lázeňský dům

Sluší se poněkud více nahlédnout do jejich historie. Hrabě Tenczin nechal postavit první lázeňský dům – jednopatrový klasicistní objekt se šesti sloupy a otevřený portikem do krajiny, s pokoji hostů, kuchyní, jídelnou, kaplí, tančírnou a bytem hostinského. Jeden ze čtyř pramenů byl po něm pojmenován Janův, další posléze dostaly jména Pavla, Marie a Lesní. Ještě připomeňme, že od roku 1994 první tři jmenované prameny zakonzervovala firma Stavební geologie z Českých Budějovic.

Proměna původních dřevostaveb

Další majitelé koupelí větší či menší měrou přispěli k rozšíření výstavby i jejich věhlasu a prosperitě. Z původně dřevěných budov, z nichž některé vyhořely, se postupně staly zděné v kombinaci s kamenem či plechem. Největší rozkvět areálu a místního lázeňství nastal roku 1895 za hraběte Camilla Razumovského.

Nyní přeskočíme období obou světových válek a zastavíme se až v časech socialistických. Znárodněné Koupele tehdy převzala Ústřední rada odborů pro odborářské rekreace. Další pobyty zde pak provozovala i společnost Orea (do roku 1993). O rok později byly všechny objekty z důvodu nedostatku financí zavřeny a dodnes chátrají

Vybydlená ruina

Pamětníci si vzpomenou, vedle jiného, na tehdejší podobu hlavního léčebného domu František, správní budovu Jan, penziony Silesie, Lékařská, Marie, Pavla a Šupina, vily Eliška a Růžena či hudební pavilon. My jsme Jánské Koupele navštívili ve druhé polovině deštivého května tohoto roku a zoufalý stav několika staveb vám přiblížili objektivem fotoaparátu. V současnosti je areál vybydlený, vykradený, se zničenými interiéry i venkovními plášti budov. Nicméně současný majitel má v plánu rozsáhlou rekonstrukci; o detailech celého procesu vás ještě budeme informovat.

Skupinka cizinců se stejně jako my pozastavovala nad faktem, jaký že to český areál nese název kulturní památka. Kdo zavinil jeho zkázu a jak byl za to potrestán. Jeden z nich, zřejmě znalec kasemat na brněnském Špilberku, se domnívá, že pachatelé byli uvězněni právě tam.