K cestě na Sněžku použijte raději lanovku, nabádají informační cedule turisty, kteří chtějí na nejvyšší horu Česka vystoupat z Pece pod Sněžkou. Stavbaři v úterý zahájili další etapu oprav turistického chodníku z Růžové hory na střechu Krkonoš. S opatrností lze stavbu obejít.

Práce nyní startují na úseku mezi stanicí lanovky Růžová hora a rozcestím Nad Růžovohorským sedlem, kde se na žlutou stezku napojuje cesta Travers od horské chaty Jelenka.

„Průchod je omezený, ale s opatrností možný. V okamžiku, kdy nasadíme malý bagr, vyvážecí soupravu a další techniku bude chodník na nezbytnou dobu uzavřený úplně. Na to vždy upozorníme a cestu opatříme závorou,“ uvedl Pavel Klimeš ze stavební firmy, která opravu chodníku provádí.

Stavbaři vyměňují chodník metodou takzvaného štětování, kdy se kameny pokládají na výšku. Jde o tradiční způsob stavby turistických chodníků v nejvyšších partiích Krkonoš. Loni pracovali na úseku od Traverzu na vrchol Sněžky.

Trasa přes Růžovou horu je nyní jedinou průchozí variantou, jak se mohou lidé pěšky dostat z Pece pod Sněžkou na nejvyšší horu v Krkonoších. Oblíbené trasy přes Obří důl nebo Luční horu nelze k výstupu použít kvůli zavřeným hranicím. Červená turistická stezka totiž ve vrcholové části vede po polském území.