Na objektová kování jsou kladeny jiné kvalitativní nároky, než na běžné interiérové kliky. Kování ve školách, hotelích nebo restauracích čelí nadměrnému zatížení i hrubějšímu zacházení. Berete to v úvahu i u vašich staveb?

Vyjdeme-li z klasifikace dveřního kování podle ČSN EN 1906, funkčně i nákladově jsou efektivní jedině kování Cobra objektových tříd 3 a 4. Běžné veřejné prostory kancelářského typu odpovídají nárokům kategorie 3, náročnější prostory škol, restaurací či sportovních stadionů a bazénů pak vyžadují dveřní kování objektové třídy 4.

Jak splnit nároky, které veřejné stavby kladou na dveřní kování? „Technicky optimálním řešením je využití kování s ložiskem PullBloc, které díky konstrukci vnitřního mechanismu umožňuje dlouhodobé a nevybíravé zatížení,“ vysvětluje Jan Nečas, specialista firmy Cobra. „Pro investory je důležité, že díky dveřnímu kování PullBloc je celý mechanismus kliky dlouhodobě bezúdržbový, za jeho funkčnost ručíme 30 let.

Pro rok 2020 Cobra zásadně rozšířila svou nabídku kování s ložiskem ‒ v objektových třídách 3 a 4 jsou k dispozici:

  • klasická rozetová kování Loft, Vision a UFO,
  • nově i varianty Loft, Vision a UFO s oválnými rozetami,
  • štítová kování 72 a 90 mm včetně variant pro dózické klíče, cylindrické vložky a WC zamykání.

Jaké jsou největší výhody kování s ložiskem Cobra PullBloc ® 4.1?

  • Odpovídají objektové třídě 4, použitým materiálem i technologií snesou dlouhodobé nadměrné zatížení.
  • Kvalita vnitřního mechanismu je testována na 1 000 000 otevíracích cyklů. Z toho důvodu je na mechanismus kování poskytována záruka 30 let.
  • Kuličková ložiska jsou v obou rozetách, což zajišťuje dlouhodobou axiální pevnost.
  • Polyamidové pouzdro, čtyřhran i klika tvoří jeden celek, který rotuje společně ‒ snižuje se tak tření a zásadně prodlužuje životnost celého systému.
  • Ve všech designových variantách jsou použity kliky o širším průměru 22 mm, což umocňuje bytelnost celého systému.
  • Snadná a rychlá montáž ‒ fixační výstupky na rozetě zabraňují protáčení, zajišťují stabilitu a usnadňují montáž. Samotná montáž je velice rychlá i díky jednotnému systému upevnění přes celou tloušťku dveří.

Celé pouzdro tvoří jeden celek i se čtyřhranem a klikou, což snižuje tření a zabraňuje poškození. Důležité u PullBloc® 4.1 je fakt, že ložisko z tvrzené oceli je zalisované do obou rozet, nikoliv jen v jedné,“ uvádí Jan Nečas. „Pouzdro obsahuje čtyři silné vratné pružiny, které vytvářejí konstantní tlak a po stlačení zabezpečují tichý a lehký návrat kliky do původní polohy.