V posledních dnech vznikal v Českých Budějovicích Prvok, první český 3D tištěný dům z betonu. Nyní beton tvrdne, probíhá kompletace a poté dům čeká převoz do Prahy. Na konci prázdnin bude představen veřejnosti na Střeleckém ostrově.

„I přes drobné komplikace způsobené nepřízní počasí se nám podařilo dům úspěšně vytisknout. Celkový čistý čas tisku je 22 hodin a bylo potřeba 17 tun speciálně vyvinuté směsi. Nyní bude beton 28 dní tvrdnout a souběžně s tím probíhá kompletace domu, výroba zelené střechy, podlah, veškerých rozvodů, oken a dveří atd.,“ říká autor stavby, sochař Michal Trpák. Od 18. srpna bude dům kotvit na Střeleckém ostrově, kde bude také možnost jej navštívit. 

Ve spolupráci s Experimentálním centrem Fakulty stavební ČVUT proběhla v květnu zkouška mechanické odolnosti a stability na zkušebním tisku třetiny domu. Testována byla vnitřní nosná stěna zatížením 50 tun, což odpovídá dvěma naloženým náklaďákům plným štěrku. Prvok vydrží větší zátěž, než představuje tíha sněhu při lavině.

Postupně budou následovat i další testy, které jsou jednou z podmínek k dalšímu rozšíření technologie 3D tisku staveb. 

Tisk domů je podle autorů cestou 21. století a zcela změní způsob, jak Češi přistupují k bydlení. Nejenže budou tištěné domy rychleji postavené, podle nich mají být také až o polovinu levnější, z větší části recyklovatelné a design každého z nich bude „odrážet osobnost majitele“.