Na pozemcích stávajícího sportovního letiště v pražských Letňanech by podle plánů skupiny PPF měla vzniknout nová městská čtvrť. Během příštích desetiletí by na ploše měly vyrůst nejprve park, následně i čtvrť s bydlením, obchody a službami či administrativními plochami. Stavba by měla začít přibližně za deset až 15 let, odhad výše investic zatím skupina nemá.

Provoz sportovního letiště a provoz leteckých škol uprostřed hustě osídlené městské aglomerace už podle PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera není dlouhodobě udržitelný. Změna využití území by měla otevřít a zprůchodnit dnes izolovanou oblast a zkrátit dostupnost některých strategických míst, a to včetně konečné stanice metra C.

V západní části dnešního letiště by měl nejprve vzniknout park o rozloze 15 hektarů, který naváže na dnešní Lesopark Letňany. V zeleném pásu podél území by měl vzniknout prostor pro řádově 150 000 metrů čtverečních sportovišť i novou cyklostezku, která se napojí na současnou infrastrukturu. V druhé části území pak bude během několika desítek let vybudována městská čtvrť s byty, obchody a službami, administrativními plochami či prostory pro letecký výzkum.

„Naší ambicí je navrhnout fungující městskou čtvrť, která bude vyváženým souborem všech městotvorných funkcí. Místo, kde budou lidé žít, pracovat, učit se, ale i žít kulturní život, nakupovat, relaxovat a sportovat. To vše komfortně, aniž by byli nuceni trávit čas dlouhými přesuny z místa na místo,“ uvedl Vladislav Minář, jednatel společností, které vlastní pozemky pod letištěm a které patří do skupiny PPF.

Po syslech se slehla zem

Offshorová společnost Prague Entertainment Group B. V. registrovaná v Nizozemsku, se jediným majitelem letiště stala v září 2017. Patří pod finanční skupinu PPF, pro kterou například provozuje O2 arenu. Podle výroční zprávy získala letiště formou vyrovnání s Petrem Speychalem, někdejším majitelem hokejové Sparty a zkrachovalé společnosti ČKD DIZ.

V minulém desetiletí ochránci přírody na letišti objevili kolonie chráněného sysla obecného a malého chrobáka z čeledi Skarabidae a bylo na něm zažádáno o vyhlášení národní přírodní památky. V době převzetí areálu PPF však už monitoring zoologů sysla neobjevil a cena pozemků, ne který se do té doby nemohlo stavět, tak podle týdeníku Euro raketově vzrostla.

Na přípravě urbanistické studie využití celého území pracuje ateliér Qarta Architektura, který má například zkušenosti s oživením pražského Karlína. Urbanisté podle PPF dostali za úkol ve studii zlepšit dopravní situaci v území Letňany-Kbely-Čakovice, doplnit klíčové městské funkce a posílit infrastrukturu pro práci i bydlení.