Hrad Kost, který patří rodině Kinských dal Borgo, je jedním z mála zbývajících středověkých hradů v České republice. Od podzimu minulého roku tu probíhá jeho rozsáhlá rekonstrukce. Cílem revitalizace je především stabilizace podloží a odvodnění celého hradního areálu. Celkové náklady se vyšplhají až k 100 milionům korun. Před několika dny byl hradní komplex znovu částečně otevřen návštěvníkům.

Kost se nachází v Českém ráji, a to jen několik desítek metrů od pomezí Středočeského a Královéhradeckého kraje. Jako jeden z mála českých hradů není umístěn na kopci, ale v údolí na pískovcovém ostrohu. Historie hradu se datuje do 14. století, kdy ho založil Beneš mladší z Vartemberka. Podle legendy dostal hrad jméno poté, co jej obléhal Jan Žižka a po neúspěšném dobývání prohlásil, že je pevný jako kost. Pravdou však zůstává, že zakladatel hradu hrabě Beneš se do zakládací listiny podepsal latinským přízviskem Benesius de Costy, což Češi zkomolili a přejmenovali ho na Beneše z Kosti. Stavba hradu byla dokončena až po Benešově smrti a zasloužili se o ni jeho synové. Právě syn Petr začal celkovou přestavbou dřevěné tvrze na kamenný hrad, jehož podoba se zachovala až do dnešní doby.

Roku 1938 převzal Kost italsko-český rod Netolických, kterým byl hrad zkonfiskován komunisty. V období komunistického režimu byl hrad přeměněn na muzeum gotického a renesančního umění. Během této doby žila Anna Maria dal Borgo Netolická v Itálii a provdala se za Norberta Kinského, člena českého aristokratického rodu. Po roce 1989 byla Kost vrácena v restituci Norbertu Kinskému, který majetek přepsal na své dva syny Giovanniho a Pia Kinský dal Borgo. Těm patří hradní komplex dodnes.

Kost jako ráj filmařů

Na hradu Kost se natočilo několik filmů a dokumentů. Z těch nejznámějších lze jmenovat české pohádkové poetické drama Radúz a Mahulena, populární pohádkový příběh S čerty nejsou žerty, dále například Kouzla králů, Hannibal či třídílný historický televizní film o Janu Husovi z roku 2015. Poslední byla pohádka Řachanda. Kouzelné okolí hradu Kost láká nejen spoustu návštěvníků, ale i české režiséry.

Nejrozsáhlejší rekonstrukce novodobé historie hradu

Prohlídka hradu se dělí do čtyř okruhů: Rod Kinských v Čechách, Mučírna, spojený 1. a 2. okruh, a konečně okruh zkrácený, který ukazuje pouze exteriéry hradu. Aktuálně je kvůli opravám stavby v nabídce pouze jeden z nich.

Rekonstrukce Kosti začala loni na podzim a končit by měla v létě příštího roku. Současná rekonstrukce je nejkomplexnější v novodobé historii hradu. Revitalizace se zaměřuje na řešení vlhkostních poměrů, opravu parkánové zdi a skalního masivu, konzervaci plastických částí kamenného zdiva, odvlhčení a práce na krovu kaple sv. Anny. Projekt počítá také s revitalizací povrchu hradního nádvoří i návaznými činnostmi, které povedou ke zpřístupnění nových objektů pro návštěvníky, jejichž počet tak bude moci být navýšen. Dojde například k otevření nové expozice s 3D prezentací. Památka bude rovněž nově zabezpečena kamerami a záznamovým zařízením. Náklady na rekonstrukci hradu se odhadují na 100 milionů korun, přičemž dotace z evropského programu IROP pokryje zhruba 80 procent. Kvůli rozsáhlé rekonstrukci, kterou komplex prochází v tomto roce, je aktuálně v nabídce pouze jeden prohlídkový okruh. Kost byla znovu návštěvníkům částečně zpřístupněna 6. června 2020. Omezený provoz potrvá do konce příštího roku.