V souvislosti s nedávno vyhlášenou soutěží o nejlepší provedení podlahy s parketovým lakem PALL-X 96 představujeme jednu s ním uskutečněnou realizaci. Jde o renovaci berlínského staršího bytu s více než stoletými masivními parketami s rybinovým vzorem, jejíž výsledek stojí za to shlédnout, případně se jím rovnou inspirovat.

Stav podlahy v popisovaném berlínském bytě o celkové rozloze 85 m2 ve starší zástavbě se skoro tři metry vysokými stropy, bílými kazetovými dveřními křídly a více jak stoletými masivními parketami si vyžádal provedení odborné renovace. Volba parketového laku byla jasná, padla na PALL-X 96, který je mezi parketářskou veřejností oblíbený už více než dvacet let. Jde o záruku spolehlivosti a jistotu snadného zpracování.

Příkladná obnova

Realizace se ujala profesionální parketářská firma QM-Parkett GmbH z Zeuthenu v Brandenburgu. V první fází renovačních prací museli pracovníci firmy opatrně demontovat veškeré parketové dílce, a to kus po kuse; byly přibity hřebíky na podkladovou konstrukci. Každý původní kus byl následně důkladně očištěn, aby mohl být navrácen na původní místo, tedy nosnou konstrukci tvořenou dřevěnými trámy se ztracenou podlahou. Důkladnější opravu si přitom vyžádala i samotná ztracená podlaha. Poté na ni byly položeny kladečské desky, které vytvořily pevnou a stabilní základnu pro pokládku očištěných parket do původního vzoru na rybinu. Před renovací

Nově položená podlaha z původních více jak stoletých parketových dílců byla v dalším kroku přebroušena válcovou parketovou bruskou Pallmann Cobra se zrnitostí brusiva 36´a 60´. Pro okraje byla použita okrajová bruska Gecko Flex. Některá poškozená místa, chybějící suky a spáry byly vytmeleny spárovacím tmelem Pall-X Filler na vodní bázi bez obsahu rozpouštědel. Po přibližně čtyřiceti minutách schnutí byla celá plocha opětovně přebroušena válcovou bruskou.

Jako základní lak byl použit Pall-X 325. Po jeho zaschnutí nanesli pracovníci válečkem jednosložkový vrchní parketový lak na vodní bázi Pall-X 96. Tento osvědčený lak s perfektním rozlivem a rychlou dobou schnutí a odolností byl nanesen ve dvou vrstvách, přičemž na každou vrstvu se spotřebovalo 100 až 110 ml/m2 materiálu. Mezi první a druhou vrstvou parketového laku byl proveden celoplošný mezibrus, a to víceúčelovou parketovou bruskou Pallmann Spider s brusným prostředkem Pallmann Powerpad o hrubosti zrna 120´.

Výsledkem byla, díky použití vhodných materiálů i strojů a profesnímu umu pracovníků parketářské firmy, perfektní obnova původní parketové podlahy. Dokonalá symbióza starých parket s moderní technologií vrátila prostorům původní dobovou atmosféru. Byl tak vyplněno přání majitele i splněn cíl realizační firmy.

Česká výzva

I u nás v Česku se najde celá řada velmi zajímavých realizací s parketovým lakem PALL-X 96. Vyzýváme proto naše parketáře a parketářské firmy, aby, budou-li mít chuť podělit se o své projekty na mezinárodním fóru, přihlásili tyto do mezinárodní soutěže PALL-X 96 WOOD FLOOR WORLD CUP. Tuto soutěž, do které se přihlásilo na 23 zemí z celého světa, vyhlásila společnost PALLMANN při příležitosti Mezinárodního dne parketových laků, který se uskutečnil v symbolický den 9. 6. (2020). Své projekty společně s fotodokumentací můžete zaslat na platformu www.woodfloorworldcup.com.

Každému reprezentantu naší země zašleme unikátní tričko vyrobené výlučně k této příležitosti. Všem účastníkům přejeme v mezinárodním klání o Parketářského mistra světa hodně zdaru.