Zkrachovalé plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel převzala od 1. července německá skupina Maxe Aichera. Nový majitel patří k největším nezávislým ocelářským podnikům v Evropě. Firma ale zatím neřekla, co přesně s továrnou bude. Jasno by měla mít zhruba do půl roku. Jisté je, že celkovou výrobu stoprocentně neobnoví.

Novým majitelem zkrachovalých hutí a kováren Pilsen Steel je německý holding Max Aicher.

Novým majitelem zkrachovalých hutí a kováren Pilsen Steel je německý holding Max Aicher. | foto: MF DNES

Přečkala socialismus sovětského bloku, nepřežila ruský kapitalismus. Zkrachovalou firmu Pilsen Steel, metalurgické jádro někdejšího impéria Emila Škody, přebírá od 1. července německá skupina Maxe Aichera.

Získala zdecimovanou továrnu s vychladlými hutěmi, zaprášenými stroji a s pošramocenou pověstí u dodavatelů. Nabídku pokračovat už dostal jen zlomek zaměstnanců.

„Korporace Max Aicher Pilsen s. r. o. je společností spadající do holdingu Max Aicher. Jde o rodinnou firmu, založenou už v roce 1924 ve Freilassingu v jižním Německu, jejíž obrat se nyní pohybuje kolem jedné miliardy euro ročně. Skupina je činná v oblastech ocelářství, životního prostředí, stavebnictví, nemovitostí a turistiky a řadí se k největším nezávislým ocelářským podnikům v Evropě,“ informoval insolvenční správce Jaroslav Brož.

Podle něj má skupina v České republice dlouholeté podnikatelské aktivity – železárny Annahutte v Prostějově již od roku 1993, a k tomu podnikatelské aktivity v odpadním průmyslu a také v logistice v Plzni.

Firma vyhrála mezinárodní výběrové řízení s nabídkou nejvyšší ceny. Tu Brož odmítl upřesnit. Nechtěl se vyjádřit ani k tomu, jak velkou část pohledávek se podaří uhradit věřitelům.

Ti žádali 9,5 miliardy korun, správce ale vyloučil jako neoprávněné pohledávky ruských bank ve výši téměř osm miliard korun. Banky vedou o své pohledávky incidenční spory a Jaroslav Brož naznačil, že by mohly být urovnány dohodou.

Historie Pilsen SteelBývalou metalurgickou divizi Škody Plzeň koupila před 20 lety ruská strojírensko-metalurgická skupina OMZ.Od roku 2010 vlastnil stoprocentní obchodní podíl firmy ruský podnikatel Igor Šamis.V insolvenci byla Škoda Steel už v roce 2014. Po té však nenásledoval konkurz, ale soudem povolená reorganizace.V lednu 2019 byla v Pilsen Steelu vyhlášena odstávka výroby, od března byl podnik v insolvenci a od 16. června v konkurzu. Do insolvenčního řízení se přihlásilo 87 věřitelů, kteří uvedli, že jim podnik dluží 9,4 miliardy Kč. Správce tehdy popřel asi 7,8 miliardy Kč včetně pohledávek tří největších věřitelů – ruských bank.Na začátku prosince vybral věřitelský výbor zkrachovalého podniku strategického investora. Odmítl ale zveřejnit, o koho se jedná, dokud operaci neposvětí soud a nebude podepsána smlouva.V únoru povolil Krajský soud v Plzni prodej plzeňské firmy bez dražby přímým prodejem nejvyšší nabídce na základě výběrového řízení provedeného insolvenčním správcem.

Spolu se závodem přechází na nabyvatele zhruba 40 zaměstnanců zkrachovalé Pilsen Steel z původních více než pěti stovek.

Nový majitel zatím nemůže říct, co přesně s továrnou bude. „Je příliš brzy, musíme vše pečlivě zvážit a spočítat. Jisté je, že celkovou výrobu stoprocentně obnovit nechceme. Protože máme hutní výrobu v jiných částech holdingu, může se nám část vybavení hodit tam. Ale rozhodně není cílem ani standardem naší firmy něco koupit s tím, že bychom to hned dál prodávali,“ sdělil jednatel společnosti Max Aicher Pilsen Lukáš Kučera.

Podle něj chce mít společnost do půl roku alespoň zhruba jasno. „V březnu už bychom měli naprosto přesně vědět, co dál,“ doplnil s tím, že mezi čtyřmi desítkami zůstávajících zaměstnanců jsou jak administrativní síly, tak lidé z výroby.

„Je to několik hal s velmi specifickým vybavením, pokud bychom tam chtěli něco produkovat, musíme mít lidi, kteří vědí, o co jde,“ řekl Kučera.

Pád hutí zřejmě nijak významně nerozkolísal trh práce v regionu. Podle informací z Úřadu práce nastoupila z přibližně 500 propuštěných zaměstnanců asi polovina hned do jiného zaměstnání. Jako uchazeči o zaměstnání se zaevidovalo 274 osob. Ve většině případů poskytl Úřad práce zaevidovaným osobám finanční kompenzaci za nevyplacené odstupné.

„Již 136 osobám se podařilo najít uplatnění na trhu práce, a to většinou u zaměstnavatelů z jejich dosavadního oboru – ve strojírenství,“ informovala Pavla Janovská z krajské pobočky Úřadu práce ČR v Plzni.

Nyní se podle ní rozbíhají aktivity utlumené během koronavirové krize a 138 dosud zaevidovaným bývalým zaměstnancům může úřad práce nabídnout individuální i skupinové poradenství, bilanční diagnostiku, rekvalifikační kurzy a další aktivity.

Téměř stovka lidí z této skupiny je ve věku nad 50 let, z toho 40 osob je dokonce ve věku nad 60 let, budou tedy obtížněji shánět zaměstnání a Úřad práce pro ně proto má připraveny cílené aktivity, například účast v projektu Šance pro padesátníky, kde je jim k dispozici komplexní péče.