Metropole Moravskoslezského kraje Ostrava chystá další novinku, která ji zviditelní. Z dosavadních víceméně nedávných realizací namátkou jmenujme Bolt tower a halu Gong v Dolní oblasti Vítkovic, dále zmiňme chystané a probíhající rekonstrukce nádraží ČD Vítkovice, Městských jatek či nové budovy Ostravské univerzity… Přibýt má i vícero dalších staveb (nechť se laskavý čtenář přesvědčí osobně), a to včetně mrakodrapu.

Firma RT Torax postaví zmíněný objekt do poloviny roku 2026 – podle prozatímní objemové studie a předběžné vizualizace Studia Chybík + Kristof Architects. Výsledná podoba projektu bude známa koncem roku 2020.

My vám přiblížíme dosud známá fakta této smělé a na naše poměry nebývalé stavby. Bude stát v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, u obchodního a bytového centra Nová Karolina. Budova bude vysoká 238 metrů, její vyšší věž čítá 60 a druhá menší 48 pater.

V podzemí se počítá se čtyřpodlažním parkovištěm pro 700 automobilů, menší věž bude mít rezidenční byty, vyšší věž kancelářské prostory, konferenční sál pro 400 lidí, galerii výtvarného umění, hudební patro, hotel a vyhlídkovou restauraci.

Pro srovnání: U nás jsou nejvyšší budovy v Brně a Praze o nejvyšších bodech 116 metrů. Většina podobných výškových staveb v Evropě nepřesahuje 200 metrů. Ostrava se tak zařadí hned za Paříž, jejíž světoznámá Eiffelova věž čítá 300 metrů. Pracovní název objektu je Ostrava Tower. Kdo by to byl řekl, že byly na tomto území ještě v roce 1986 provozovány v třísměnném provozu koksovna a důl těžicí kvalitní černé koksovatelné uhlí.