Při prvním pohledu na jakýkoliv rodinný dům patrně každého zaujme jeho tvar, fasáda a také okna. Jejich velikost a barva hrají totiž v architektuře objektu významnou roli. U novostaveb zaznamenáváme v posledních letech rostoucí trend velkých prosklených ploch, což je mimochodem dáno rozvojem technických vlastností a konstrukčních možností současných okenních systémů, a to zejména plastových.

Jejich popularita totiž neklesá, spíše naopak. Je to dáno jednak nejlepším poměrem ceny a výkonu, ale také faktem, že plastové okenní systémy lze nyní vyrábět ve velikostech, které jsou již srovnatelné s hliníkovými okny. Zákazník si navíc může vybrat z mnoha barev a dekorů včetně hliníkového designu nebo dřevodekoru, jenž je natolik realistický, že jej těžko rozpoznáte od originálního dřeva.

okenní systémy

FOTO REHAU

Kvalita, komfort a životnost

Kritéria komfortu bydlení si při výběru oken stanoví na začátku sám zákazník, který musí zvážit celý komplex vlastností. Kromě velikosti, tvaru, designu a materiálu oken jsou to kritéria jako tepelně-izolační vlastnosti, hlukový útlum, bezpečnostní třída apod. Tyto parametry pak generují specifika, jako je stavební hloubka nebo počet komor, jež nabízí daný výrobce systému. Je třeba rozmyslet i možnost instalace některého z velkoformátových posuvných (dveřních) systémů – například HS portálu. Při volbě okenních systémů platí obvykle přímá úměra mezi kvalitou, komfortem a živostností. Výrobce oken by měl zákazníkovi ve všem poradit a doporučit vzhledem k jeho požadavkům to nejlepší řešení.

okno

FOTO REHAU

Kombinace SYNEGO a GENEO

Rodinný dům nedaleko Turnova je příkladem kombinace několika systémů, které dohromady vytvořily harmonicky fungující celek. Dodavatelem a výrobcem oken byla firma MS OKNA s profily REHAU. Volba systému byla ovlivněna především důrazem na kvalitu, tepelně-izolační vlastnosti a bezporuchovost. Většina oken v domě byla proto navržena v systému SYNEGO se stavební hloubkou 80 mm a standardním trojsklem. Součinitel prostupu tepla Uw je 0,72. Okenní profily jsou provedeny v moderní antracitové barvě (kromě přestavěné stavební buňky, která neslouží k bydlení). Vstupní dveře pak v systému Brillant. Majitel domu si přál instalovat v přízemí komfortní HS portál, který prakticky propojil obývací pokoj s terasou a celý jej prosvětlil. Zmíněný HS portál je vyroben z profilů GENEO, což znamená z kompozitního materiálu na bázi PVC a skelných vláken, jež vykazuje potřebnou pevnost a tvarovou stálost zejména u velkých rozměrů, v tomto případě velikosti 6600 x 2400 mm rovněž v tmavém odstínu. Použitá skla 6 mm předurčila systému sice vysokou hmotnost, ale i tak je jeho ovládání bezproblémové a zvládne jej celá rodina. Doplněn byl nízkoprofilovým hliníkovým prahem a kvalitním kováním včetně pojezdů HAUTAU. Stavební hloubka je u tak velkého HS portálu ve srovnání s okny odlišná (210 mm), ale to nebylo na škodu. Za účelem zvýšení tuhosti je HS portál opatřen ocelovou výztuží. V prostoru koupelny dal majitel domu přednost PSK systému, který byl tentokráte vyroben z profilů SYNEGO (80 mm) a doplněn kvalitním kováním ROTO včetně hydraulické podpory pro snadnější manipulaci.

okno

FOTO REHAU

„Zákazník nám obvykle předloží své požadavky a tepelný štítek domu, který nám napoví jakou cestou se máme vydat. Představíme mu různé varianty, některou mu vzhledem k zadání doporučíme, ale je na něm, aby se rozhodl. Často hrají roli reference. V případě HS portálů však nenabízíme zásadně kompromisy, protože víme ze zkušeností, že nejlépe a spolehlivě fungují z profilů GENEO. Alternativou je samozřejmě hliníkové provedení, ale to je cenově daleko náročnější,“ vysvětluje Michal Suchý, ředitel dodavatelské firmy MS Okna. „Důležitý je i výběr zasklení, u kterého hraje značnou roli i hmotnost celého posuvného systému. Při současných kvalitách systémů SYNEGO či GENEO je nakonec důležitá domácí pohoda a bezproblémový provoz,“ doplnil pan Suchý.

okno

FOTO REHAU