První klimaticky neutrální kancelářskou budovu ve střední a východní Evropě plánuje Skanska postavit v Praze

Úplně první klimaticky neutrální kanceláře v regionu střední a východní Evropy (CEE) plánuje postavit divize pro komerční development společnosti Skanska. Aby dosáhl tohoto ambiciózního cíle, použije developer inovativní řešení založené na použití konstrukčního dřeva, jelikož tento přírodní zdroj pomáhá snižovat uhlíkovou stopu. Začátek stavebních prací na kancelářské budově nacházející se v ulici Radlická v Praze je naplánován pro rok 2023. Skanska přijala globální závazek, na jehož základě chce dosáhnout klimatického cíle nulových emisí uhlíku do roku 2045, přičemž 50procentního snížení by mělo být dosaženo již v roce 2030.

Výstavba a stavební průmysl jsou dohromady odpovědné za 39 % veškerých emisí uhlíku na světě, přičemž provozní emise (z energie využívané k vyhřívání, ochlazování a osvětlení budov) činí 28 %. Zbývajících 11 % tvoří zabudované emise uhlíku, nebo „počáteční“ emise uhlíku, které souvisejí s materiály a stavebními procesy během celého životního cyklu budovy[1].

„Pro naše projekty neustále hledáme chytrá klimatická řešení, abychom splnili náš cíl. Svou činnost chceme provádět udržitelným způsobem. V průběhu uplynulých 12 měsíců jsme představili Rebetong, skutečně revoluční recyklovaný beton, který odpovídá potřebám snížení emisí skleníkových plynů u jednoho z materiálů, jenž emisí uhlíku produkuje nejvíce. Také dva z našich pražských projektů – Visionary a Praga Studios – byly na základě certifikace LEED zařazeny mezi deset nejudržitelnějších kancelářských budov na světě. Obě budovy rovněž jako jediné projekty v České republice získaly certifikaci WELL. Nyní míříme ještě dál a chceme vybudovat první klimaticky neutrální kancelářskou budovu v regionu CEE,“ říká Alexandra Tomášková, výkonná viceprezidentka komerčního developmentu pro Maďarsko a Českou republiku společnosti Skanska.

Navrhovaná kancelářská budova, jejímž cílem je dosažení klimatické neutrality, bude stát na ploše 13 000 m2 v ulici Radlická v Praze 5, nedaleko stanice metra. Pronajímatelná plocha je odhadována na 30 000 m2. Skanska v této čtvrti již dva kancelářské projekty postavila – Five a Riverview – a v plánu je zde také výstavba jednoho rezidenčního projektu.

„Abychom dosáhli našeho cíle klimaticky neutrální budovy, nahradíme – kromě dalších vysoce účinných a udržitelných řešení – konstrukční betonové prvky dřevem.  Dřevo má úžasné vlastnosti. Jednou z nejlepších, zejména v aktuálním kontextu zrychlujících se klimatických změn, je skutečnost, že tento materiál má velmi nízkou uhlíkovou stopu. Dřevo nejen že ukládá CO2, ale může být i znovu použito poté, kdy životní cyklus budovy skončil. Využívání dřeva je součástí probíhajícího přirozeného cyklu života,“
dodává Tomášková.

„Aby přežilo, musí lidstvo začít spotřebovávat méně. Architekti proto musejí přijít s koncepty, které budou v souladu s trendy udržitelného rozvoje. Dřevo je odpovědí na řadu našich kritérií. Z energetického hlediska je efektivní, umožňuje prefabrikaci, recyklaci a je lehké, ale přesto nosné. Kromě všech zmíněných benefitů rovněž vytváří velmi příjemné prostředí a má pozitivní vliv na všechny naše smysly. V té budově se bude skvěle pracovat,“ říká Jakub Cigler ze studia Jakub Cigler Architekti, které je za projekt odpovědné. Jeho tým se na udržitelné budovy specializuje. Předchozíprojekt, na kterém se se Skanska podíleli – Visionary v pražské čtvrti Holešovice –, se stal jednou z nejzelenějších kancelářských budov na světě.

Proč je dřevo tak udržitelným materiálem?
Stromy přijímají ze vzduchu oxid uhličitý, a zatímco jej přeměňují ve dřevo, uvolňují do ovzduší kyslík[2]. Avšak čím je strom starší, tím pomaleji roste a spotřebovává čím dál méně CO2. Nakonec se začne rozkládat, přičemž ho uvolňuje zpět do ovzduší[3]. Využijeme-li dřevo před koncem jeho životního cyklu jako materiál, zůstane CO2 ve dřevě uchováno po desetiletí.

„V tomto okamžiku se můžeme do věci vložit a zapojit celý dodavatelský řetězec do naší mise za stavebnictví pro lepší společnost tím, že snížíme emise skleníkových plynů. Tímto způsobem ušetříme CO2 přímo i nepřímo, protože snadná prefabrikace a lehkost dřeva umožňují naložit na jeden kamion více komponent. Zároveň bude veškeré použité dřevo pocházet z kontrolovaných a udržitelných zdrojů,“ pokračuje Tomášková.

Použití dřeva místo oceli nebo betonu znamená menší spotřebu fosilních paliv a ve výsledku méně emisí skleníkových plynů.  Dřevěná konstrukce se snadno montuje, což zmenšuje množství práce, kterou je třeba odvést přímo na staveništi. Kromě toho lze základní konstrukci vystavět ze dřeva rychleji než z betonu a je snazší ji recyklovat.

„Kromě úžasných ekologických vlastností dřeva je materiál rovněž přínosný pro zdraví a pocit pohody lidí, kteří v budově pracují, což je při vývoji nových projektů jedna z našich hlavních priorit,“
dodala Alexandra Tomášková.

Lídr v udržitelném developmentu
Jako součást této cesty ke klimatické neutralitě se developer snaží vytvářet budovy, které mají nízký dopad na klima a nižší dlouhodobé provozní náklady. Kromě uhlíku se tato ambice týká tří dalších kategorií: energie, materiálů a vody. Projekty společnosti Skanska usilují v oblasti udržitelnosti o vrcholné certifikace a pravidelně jich i dosahují.

Skanska ve Švédsku vyvíjí Hyllie Terrass, jeden z projektů, který je součástí pilotní studie Švédské rady pro zelené stavitelství (Sweden Green Building Council) týkající se budov s certifikací nulových emisí CO2. Cílem ZeroCO2 je iniciovat výstavbu budov s nulovým dopadem na klima a pokračovat v rozvoji průmyslu směrem k udržitelnosti.

Udržitelnost je rovněž v centru pozornosti konceptu BoKlok, což je důvod, proč se domy stavějí ze dřeva – nejchytřejšího stavebního materiálu zohledňujícího klima.