Mříže zahrazující vjezd do nově zbudovaných podjezdů na Cigánově a na Čepkově konečně zmizely a cyklistům se oficiálně otevřel nový úsek páteřní cyklostezky vedoucí Zlínem podél řeky Dřevnice. Nyní se tak bezpečně dostanou po Fügnerově a Tyršově nábřeží až na ulice Výletní a Mladcovská, odkud lze pokračovat dál na Otrokovice.

Páteřní cyklostezka, která vede krajským městem podél řeky Dřevnice, se dočkala...

Páteřní cyklostezka, která vede krajským městem podél řeky Dřevnice, se dočkala novinek včetně podjezdů pod frekventovanými cestami. | foto: Zdeněk Němec

Na celé této trase jsou stěžejní právě podjezdy pod frekventovanou silnicí, které cyklistům výrazně uleví.

„Hodně to pomůže. Po vozovce se přes den táhnou kolony aut a překonávat ji neustále po přechodu pro chodce bylo dost nepohodlné,“ řekl cyklista Štěpán Talaš.

„Jezdíme tudy do zoo. Když s sebou máte děti, jste klidnější, pokud se vyhýbáte místům, kde jezdí auta,“ dodal Ladislav Honzík.

Práce na novém úseku trvaly přes rok a město vyšly na 51 milionů korun, z toho 37 milionů pokryly dotace. Lidé vyhlíželi otevření cyklostezky už několik týdnů, stavbaři však ještě dokončovali poslední kosmetické úpravy, zejména svislé a vodorovné dopravní značení.

„Původně bylo v plánu otevřít cyklostezku o dva tři měsíce dříve, ale v projektu jsme provedli zásadní stavební změnu. Nechali jsme cyklopodjezdy přebudovat na piloty, aby byla stavba stabilnější,“ vysvětlil zlínský radní pro dopravu Michal Čížek.

Jednosměrka, snížená rychlost, zákaz stání

Vybudování cyklostezky zároveň doprovázejí dopravní změny v okolí Čepkova, které platí už od jara.

„Lokalita ulic Tyršovo nábřeží, Smetanova a Čepkovská byla navržena jako zklidněná část a platí zde omezení rychlosti,“ zmínil Čížek.

Auta tudy mohou jet jen rychlostí 30 kilometrů v hodině, platí přednost zprava a je omezený vjezd vozidel nad 3,5 tuny. Tyršovo nábřeží je jednosměrkou z Cigánova na Čepkov, sloužit má však jen místním a dopravní obsluze.

Průjezd tímto úsekem je nově zakázán a po celé délce platí zákaz stání. Město proto žádá řidiče mířící do obchodního centra Čepkov, aby využívali trasu po levém břehu řeky Dřevnice, tedy Benešovo nábřeží.