Kavárna Café Korb ve vídeňské ulici Brandstätte patří k těm nejstarším a nejvyhlášenějším ve Vídni. Nyní ji korunuje nová blýskavá střecha, vytvořená z hliníkových šablon PREFA v metalické barvě. Tento materiál se ukázal jako ideální volba díky své flexibilitě, čistým liniím a modernímu vzhledu.

Aby vypadala jako nová, a přitom nerušila okolní historickou zástavbu v ulici Brandstätte nedaleko dómu sv. Štěpána, to bylo hlavním požadavkem rekonstrukce budovy, za jejímiž zdmi si lidé vychutnávají kávu již více než 100 let. Café Korb za sebou mělo rekonstrukci v padesátých letech 20. století. Tehdy se na fasádě ocitla mozaika z kamínků, která ale příliš neladila s ostatními domy.

Stephan Ferenczy chtěl, aby jeho budova po rekonstrukci příliš nevyčnívala, a přesto upoutala pozornost svým novým, inovativním hávem. Díky úpravě podkroví získal dům opět svůj dřívější elegantní glanc a zároveň soudobý vzhled. „Důležité také bylo, aby střecha ladila s protější budovou – Zacherlovým palácem, který je poměrně výraznou historickou stavbou,“ vysvětluje architekt.

01 AT Wien Brandstaette 6726
Source: PREFA Aluminiumprodukte

Čistá elegance

Na střechu Ferenczy nechal umístit hliníkovou krytinu. Šindele by pro tento účel nevyhovovaly, měď připadala architektovi příliš výrazná. Hliníková krytina tedy skvěle posloužila. „Hladký povrch, elegantní linie – přesně co jsme potřebovali,“ říká.

Nad střešními byty bylo potřeba vyřešit i různé překážky jako nerovnosti či zlomy. S hliníkovými šablonami PREFA Aluminiumprodukte se ale řemeslníkům pracovalo skvěle. Ferenczy nechal krytiny vyrobit ve zlaté barvě.

„Falcované krytiny, šablony PREFA jsou velice flexibilní a ocenili jsme jejich vlastnosti, funkčnost i rozměry. Pro Café Korb v centru Vídně ideální volba,“ je přesvědčený Ferenczy, který k projektu přistoupil s velkou pokorou a snahou zachovat celkový ráz ulice.

Vídeň je pro architekta osudovým městem. Má k němu mimořádně silný vztah. Když rakouskou metropoli navštívil za dob svých studií architektury ve Stuttgartu, okamžitě ho uchvátilo.

„Zjistil jsem, že tady chci žít. Přestěhoval jsem se sem v osmdesátých letech, dokončil tu školu a vybudoval architektonickou firmu BEHF, která je jednou z nejlepších v celé zemi. Pracuje u nás už přes 150 lidí,“ říká Ferenczy, který je se svým týmem podepsán pod celou řadou zajímavých prací. Za ty se jim dostalo mnoha důležitých ocenění.

01 AT Wien Brandstaette 6769
Source: PREFA Aluminiumprodukte