Novorenesanční vila Johanna Liebiega mladšího v Liberci dostane novou funkci. Začala stavební obnova tohoto nevyužívaného paláce. Půjde o kompletní rekonstrukci budovy a jejich přilehlých zahrad, budova bude nově sloužit jako místo pro mezigenerační setkávání. Opravy paláce zkombinují původní historické prvky s těmi moderními. Za projektem rekonstrukce, která potrvá asi rok a půl, stojí ateliér Masák & Partner.

Novorenesanční budovu přezdívanou Liebiegův palác si nechal v letech 1871-72 ve vysokém dobovém standardu postavit baron Johann Liebieg mladší, podnikatel, továrník a syn zakladatele textilního průmyslu v severních Čechách. Nyní začíná její rekonstrukce, která se dotkne celé budovy a přilehlých zahrad. Výdaje na přestavbu jsou odhadovány na více než 200 milionů korun. Většinu nákladů pokryjí dotace z EU, 38 milionů zaplatí statutární město Liberec.

Návrh nové podoby paláce dostala do rukou architektonická kancelář Masák & Partner, která patří k předním českým společnostem věnujícím se opravám historických budov. „Základním úkolem bylo nalezení takových řešení, která dokáží udržet autentickou kulturně památkovou podstatu objektu, rehabilitovat nevhodně upravené nebo zaniklé části paláce i areálu, a jeho citlivé doplnění o nezbytné technicko-provozní prvky v souvislosti s plánovaným veřejným využitím,“ vysvětluje náročnost přestavby Jan Brejcha, specialista na obnovu památek z ateliéru Masák & Partner.

Návrat do minulosti
Rekonstrukce zachová novorenesanční budově původní historickou podobu od fasád až po interiéry. Nejnáročnějším zásahem bude rehabilitace přestropené zimní zahrady s dodatečně zazděnými okny. Do místnosti se vrátí prosklená vitrážová okna a někdejší oranžérie, která byla dodnes nepřístupná, se změní na kavárnu. „Z objektu spíše odstraňujeme nevhodné nebo méně kvalitní mladší zásahy z 2. poloviny 20. století a snažíme se rekonstruovat nešťastně zaniklé části stavby, které hrají důležitou roli pro vnímání původního architektonického záměru,“ popisuje nastávající změny budovy Jakub Masák, majitel a zakladatel ateliéru Masák & Partner.

Z původních interiérů se dochovala pouze jejich část, která projde důslednou a pečlivou obnovou. V objektu se zachovala také řada historických prvků od zajímavého obložení oken se skrytými okenicemi přes kování na oknech, původní dveře, nebo parketové podlahy až po kované zábradlí ústředního schodiště. Oprav se dočkají také původní terasy.

Součástí obnovy je také navazující park a zahrada, kde rostou 250 let staré stromy (patrně jedny z nejstarších na území Liberce). Podle dobových fotek bude zrekonstruován zaniklý skleník, obnovena parková zeleň, vstup do areálu z Komenského ulice nebo zděný zahradní pavilon. Tento opravený a nově zpřístupněný altán společně s nádvořím poslouží pro venkovní kulturní akce, například koncerty, trhy, jarmarky nebo svatební obřady. V patře historické remízy vznikne dětský koutek a park bude celkově doplněn o cesty s mlatovými povrchy, osvětlení a nové květinové záhony. K údržbě zahrad bude sloužit dešťová voda ve dvou retenčních nádržích. Návrh zahradních úprav zpracoval ateliér Krejčiříkovi.

Areál zase ožije
Liebiegův palác bude nově sloužit jako potkávací a polyfunkční komunitní Centrum aktivního života pro všechny od dětí až po seniory z různých sociálních skupin. „Celkově rekonstrukce vyjde na 203,5 milionů korun. Máme výhodu, že můžeme využít evropské dotační zdroje z IPRÚ, konkrétně z 61. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu, a to ve výši 183 milionů korun. Prostřednictvím ankety či facebookové kampaně budeme hledat vhodný a pro všechny přijatelný název pro vznikající centrum,“ přibližuje Radka Loučková Kotasová, náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace.

Budova získá díky dvěma výtahům kompletně bezbariérový přístup. Zcela nové budou vnitřní rozvody a rozšíří se i hygienické zázemí pro návštěvníky budovy. V budově nově najdeme tělocvičny, společenské místnosti, klubovny, kavárnu, výtvarné ateliéry nebo počítačové učebny. V přízemí vznikne víceúčelový audiovizuální sál s kapacitou až 50 lidí.

Liberecká kulturní památka posledních šest let zeje prázdnotou. Dokončení rekonstrukce je plánováno na jaro 2022 a zpřístupnění prostor veřejnosti statutární město Liberec plánuje na září 2022.