Bytelná, leč elegantně subtilní. Cenově výhodná, avšak do posledního detailu promyšlená a vysoce kvalitní. Tak lze ve stručnosti charakterizovat jeden z produktů nedávno uvedených na trh – pergolu ARTOSI společnosti ISOTRA, předního českého výrobce stínicí techniky.

Pergola ARTOSI vzešla z vývojového oddělení společnosti ISOTRA jako produkt dlouhodobého výzkumu trhu a potřeb zákazníků a byla uvedena do prodeje. Výrobek v mnohém předčí své konkurenty, dokonce i ze sortimentu samotné ISOTRY. Svědčí o tom i široký rozsah referencí, které pergola ARTOSI získala za necelý rok od svého uvedení na trh.

Vícesekční střecha

Pomineme zvučně znějící přívlastek bioklimatický, který označuje schopnost hliníkového přístřešku adekvátně reagovat na téměř jakékoli povětrnostní vlivy či měnící se intenzitu slunečního záření během dne, a vrhneme se rovnou na to hlavní, tedy čím se pergola ARTOSI odlišuje od jiných, zdánlivě srovnatelných pergol. První vlastností, kterou většina uživatelů pochopitelně vítá a jež je novinkou na trhu pergol, je možnost rozdělit střešní lamely do několika na sobě nezávislých sekcí. Je-li tedy pergola využívána ve stejnou chvíli jak milovníky slunce, tak těmi, kteří upřednostňují pobyt ve stínu, není problém vyhovět oběma stranám. Pergolu ARTOSI lze umístit samostatně na stojkách či kotvit k jakékoli stěně (či kombinovat oba způsoby)

Velikost i forma na míru

Také varianty výstavby pergoly jsou takřka libovolné. Střechu pergoly, vyrobenou přesně v takovém rozměru, který určí zákazník při objednávce, lze umístit samostatně na stojkách či kotvit k jakékoli stěně (či kombinovat oba způsoby). Několik dosavadních atypických realizací je v každém případě příkladem toho, že pergola se snadno stane samostatným „pokojem” v zahradě. Vzniká tak prostor, v němž si jeho majitel může užívat maximálního komfortu stejně, jako se mu ho dostává v obývacím pokoji, ale přitom si do sytosti vychutnávat pobyt na čerstvém vzduchu.

Pro skromné i náročné zákazníky

Lamely jsou ovládány motoricky (vysoce kvalitní pohon Somfy), dešťová voda stéká odtokem integrovaným ve stojce pergoly. Pro náročné je v nabídce také možnost osvětlení LED pásky nebo možnost doplnit pergolu o boční stínění v podobě tzv. screenových rolet. Jde o jeden z posledních trendů v oboru, který designově, ale především funkčně zastíní nejen zahradní stavbu, ale i okna. Jde o vysoce efektivní typ exteriérové rolety vyrobené z odolné tkaniny. Ta stíní a odráží velkou část tepelné složky slunečního záření, ale zůstává polopropustná a umožňuje průhled z interiéru směrem ven. Nejen v pergole pak ochrání i před větrem či deštěm, a dokonce zamezí vniku dotěrného hmyzu. Lamely jsou ovládány motoricky, dešťová voda stéká odtokem integrovaným ve stojce pergoly

Rozmanité reference

Pergola ARTOSI je – ať už s doplňky, či bez nich – i přes svou nadstandardní kvalitu a vynikající účelnost cenově výhodná. Veškerá parametrická data jsou dostupná na webových stránkách výrobce, avšak na některé podrobnosti jsme se optali vedoucího divize pergol, Jana Žižlavského. Informace vám přinášíme v následujícím rozhovoru, který vám pomůže vytvořit si ten nejlepší úsudek a učinit finální rozhodnutí o případné investici.

Je dána nějaká minimální velikost prostoru, v němž může být pergola Artosi postavena?

Minimální velikost pergoly ARTOSI je 1000 mm x 1440 mm. Je to opravdu minimální rozměr, který je možné technologicky postavit, aby pergola splňovala kritéria daná normou. Takto malý rozměr si dovedu představit např. nad vstupem do domu.

V jakém stavu je pergola přesně dodávána? Jde například o snadno smontovatelný prefabrikát? Je možné jej instalovat/postavit i svépomocí? A pokud ano, jaká výbava je k tomu zapotřebí?

Veškeré komponenty, včetně elektroniky a jejího naprogramování jsou již součástí pergoly. Instalaci pergoly provádí ARTOSI Partneři, kteří jsou speciálně vyškoleni na vyměření a montáž pergoly.

Pergolu je možné instalovat také svépomocí, pro tuto možnost je připraven detailní montážní návod, nicméně u koncového zákazníka jsou zapotřebí zkušenosti s kotvením, chemickou kotvou apod. Z nářadí je potřeba příklepová vrtačka, gola sada, aku vrtačka, vysavač, žebřík, vodováha, metr. Pergolu je možné osvětlit LED pásky, které jsou umístěny po bocích pergoly v úhlu pětačtyřicet stupňů, a svítí tak do středu pergoly o výkonu deset wattů W na jeden metr

Jaká je dodací lhůta od chvíle objednání pergoly?

Dodací lhůta včetně výroby je 4–5 týdnů, závisí vždy na provedení a specifikaci konkrétní objednávky.

V případě, že pergolu staví technici nebo partneři společnosti ISOTRA, jak dlouho trvá její montáž?

Doba montáže se odvíjí od typu pergoly. V případě, že jde o pergolu volně stojící v prostoru, montáž trvá čtyři až pět hodin. V případě, že je pergola kotvena do zdi domu, pak je doba montáže zhruba osm hodin.

Jak jsou řešeny základy pergoly? Jak je pergola kotvena do zdi? A jakým způsobem probíhá kotvení v případě, že jde o zcela bezstojkovou variantu?

Pro všechny varianty se stojkou doporučujeme betonové patky rozměru třicet krát třicet centimetrů a do nezámrzné hloubky osmdesát centimetrů. S kotvením do domu nám pomůžou speciální kotvy plus chemická kotva, které přeruší tepelný most a dokážou držet pergolu i ve dvacet centimetrů silné fasádní izolaci.

Z jakého materiálu je pergola vyrobena?

Pergola je vyrobena převážně z hrubostěnných hliníkových profilů, doplněných o pozinkované vnitřní spoje a patky, doplněné o nerezové šrouby. Celá pergola je lakovaná práškovou barvou dle výběru zákazníka a vzorníku RAL. Pergolu ARTOSI lze doplnit i o boční stínicí prvky, tzv. screeny

Setkali jste se doposud s nějakými překážkami, které znesnadnily výstavbu či následný provoz pergoly?

Pergolu ARTOSI jsme uvedli na trh v roce 2019 a doposud tento případ nenastal.

Je možné pergolu umístit v blízkosti vzrostlých stromů?

Ano, možné to je, záleží na dispozici prostoru a koncepci zahrady. Nicméně v tomto případě bude zapotřebí počítat s nutností častějšího čištění okapů a svodů.

Jak je obvykle řešena podlaha a jak lze případně řešit zástěnu pergoly? Lze využít například rolety, skleněné zástěny a podobně?

Podlahy jsou různorodé a stěží se odhaduje, které jsou nejčastější. Toto je otázka volby zákazníka a jeho preference.

Pro zástěnu pergoly doporučuji screenové rolety, které jsou ideálním stínicím prvkem. Technické tkaniny určené pro tyto systémy zajišťují maximální ochranu proti slunečnímu záření a průniku tepla a zároveň zabezpečují optimální úroveň přirozeného světla. Díky svému materiálovému složení – skelné vlákno, PVC, polyester – jsou odolné vůči povětrnostním vlivům, a proto jsou vhodné zejména pro exteriérové použití.

Hlavní předností screenových rolet je jejich částečná světelná propustnost a variabilita. Tento typ rolet přináší stín bez ztráty výhledu do exteriéru, zároveň však ztěžuje pohled zvenčí do interiérů a zachovává tak soukromí.

Jaká je konstrukční odolnost vůči povětrnostním vlivům? Nejsou v případě krupobití či silného větru ohroženy například lamely? A je zastřešení plně odolné vůči dešti, to znamená, je pod střechou vždy zachováno suché prostředí?

Konstrukční odolnost je dle norem ČSN EN 13659+A1:2009 ta nejvyšší možná a odolává větru třídy šest. Lamely pergoly jsou z hliníku tloušťky čtyři milimetry a jejich speciální tvar a sklon zajišťuje plynulý odvod vody v případě deště. Nosnost lamel závisí na celkové ploše pergoly, tedy na její šíři a výsuvu, například při rozměru šest krát čtyři je možné střešní lamely zatížit až do sto šestnácti kilogramů na metr čtvereční.

Jak přesně je řešen odvod dešťové vody? Putuje patkou do drenáže či odvodňovací trubky…?

Jak již bylo zmíněno, speciální tvar lamely zajišťuje plynulý odvod vody do okapničky. Zákazník si může zvolit, zdali chce mít jeden či více svodů vody umístěných ve stojkách pergoly. Vybrané stojky jsou pak vybaveny plastovou hadicí navazující na odvodový kanálek. Jednou z variant je nechat vodu volně vytéct stojkou do zahrady anebo řízeným odtokem do připravené odpadní trubky o průměru čtyřicet milimetrů.

Jakými protipožárními vlastnostmi pergola ARTOSI disponuje?

Nemá zde co hořet, pokud se bavíme o konstrukci pergoly a lamel. V případě, že je pergola doplněna screenovými roletami, tak i ty splňují normy odpovídající snížené hořlavosti dle příslušné normy.

Jak má majitel konstrukci udržovat, aby maximálně prodloužil životnost stavby?

Pergola ARTOSI je téměř bezúdržbová. Jde pouze o čištění okapů a odtokových žlabů. V případě větší prašnosti či výskytu pylů stačí otřít stojky a lamely vlhkou tkaninou.

Je možné pergolu nechat obrůst popínavými rostlinami?

Jelikož jsou zde pohyblivé konstrukční prvky, tak nikoli.

Čeho si uživatelé na pergole nejvíce cení?

Samonosná bioklimatická pergola ARTOSI nabízí inovativní a čistý design. Je vyvinuta s důrazem na přesnost, kvalitu zpracování a možnosti individuálních úprav. Pergolu můžete namontovat ke stěně domu nebo nechat samostatně stojící. Stojku pergoly lze posunout až o metr mimo roh pergoly.

Předností pergoly ARTOSI je možnost rozdělení střechy na více nezávislých sekcí, které lze ovládat samostatně. Můžete tak komfortně regulovat proudění světla, tepla i vzduchu v libovolné části pergoly podle pozice slunečních paprsků během celého dne. Pro větší komfort se dají boky pergoly snadno doplnit o screenové látkové rolety a LED osvětlení.

Je k výstavbě této pergoly zapotřebí nějaký druh souhlasu úřadů či sousedů? Případně jaké jsou všeobecné podmínky pro její bezproblémovou výstavbu? Například v jaké vzdálenosti od sousedních pozemků může stát či existují nějaká jiná omezení?

Pokud bude pergola na hranici pozemku nebo maximálně do dvou metrů od hranice pozemků, pak budete muset zajít na stavební úřad a vyřídit územní souhlas pro stavbu pergoly.

Bez stavebního povolení na pergolu se obejdete v případě, že půjde o stavbu s jedním nadzemním podlažím o maximální rozloze zastavěné plochy pětadvacet metrů čtverečních a výšce pět metrů.

Je pergolu možné umístit i do svahu?

Při dobré přípravě to možné je. Nabízíme konstrukční provedení, kdy lze pro každou stojku pergoly volit jinou výšku a korigovat tak svahové členění terénu.

Osvětlení pergoly je nabízeno pouze ve formě LED pásků nebo existuje i jiná varianta?

V současné době nabízíme osvětlení pouze LED pásky, které jsou umístěny po bocích pergoly v úhlu pětačtyřicet stupňů, a svítí tak do středu pergoly o výkonu deset wattů na jeden metr. Světlo se dá plynule regulovat.

Jaké výhody byste vyzdvihli v porovnání s klasickými „stavebnicovými” dřevěnými pergolami?

Výhody pergoly byly již popsány, nicméně v porovnání s dřevěnými pergolami jde v každém případě o bezúdržbovost, lamelovou střechu, která se dá rozdělit až na tři nezávisle ovládané sekce, a řeší tak termoregulaci, plus možnost doplnění pergoly o screenové rolety, včetně možnosti umístění stojky až metr mimo roh pergoly.