Společnost FENIX, založená v roce 1990, vyrábí a dodává své topné kabely ECOFLOOR od roku 2001 a i díky nim se z české rodinné firmy stal největší evropský výrobce elektrických topných systémů. Ohřev interiérových podlah s kabely a rohožemi zná odborná veřejnost velmi dobře, exteriérové aplikace s těmito topnými kabely však nejsou tak všeobecně známé. Společnost FENIX má s nimi přesto řadu zajímavých realizací v mnoha zemích světa.

Pomocí topných kabelů ECOFLOOR lze chránit jakoukoliv komunikační plochu – chodník, cestu, schodiště

K těmto aplikacím se používají speciální topné kabely robustní konstrukce se slaněnou rezistencí a příkony 20-30 W/m. Vyhřívání lze provést z topného okruhu i topné rohože.

U pochozích komunikací se topný prvek umisťuje do pískového lože nebo do betonové desky, u schodů, teras apod. do lepícího tmelu. U pojízdných komunikací jednoznačně je potřeba umístit topný prvek do asfaltu nebo betonové desky, která bude chránit topný kabel před poškozením při zatížení komunikace automobilem.

ECOFLOOR chodnik
ECOFLOOR chodník | Source: FENIX

Systémy protimrazové ochrany s kabely ECOFLOOR v okapových žlabech a svodech patří k žádaným aplikacím

Díky jednoduchosti řešení a v podstatě nulovým požadavkům na údržbu mají pro ochranu okapových žlabů a svodů výsadní postavení elektrické topné kabely ECOFLOOR. Z důvodů ceny se pro vyhřívání okapů a střešních svodů používají převážně odporové topné kabely, je však možné použít i samoregulační kabely. Pro běžné okapy a svody (do průměru 150 mm) se instaluje topný příkon 30-40 W/m, v nadmořských výškách blízkých 1000 m pak 60 W/m a více (po posouzení místních podmínek).

ECOFLOOR ohřev okapů
ECOFLOOR ohřev okapů | Source: FENIX

Jednou z posledních referencí je loni otevřené rekonstruované Národní muzeum v Praze, které má na střeše kabely ECOFLOOR pro ohřev do žlabů a odtoků

Není to přitom žádná výjimečná instalace, naopak. Topnými kabely ECOFLOOR jsou například vyhřívány venkovní plochy a střecha Knihovny prezidenta Nazarbajeva v hlavním městě Kazachstánu Astaně. Tyto topné rohože a kabely jsou ve stejném městě také pod venkovními plochami a na střeše vlakového nádraží Nurly Zhol. A je toho samozřejmě mnohem víc – protimrazovou ochranu vinic v oblasti Champagne zkouší francouzská a španělská pobočka Fenix Group.

ECOFLOOR Narodni muzem Praha
ECOFLOOR Národní muzem Praha | Source: FENIX

Kromě vytápění objektů a ohřevu vnějších ploch nachází v posledních letech tyto topné kabely velké uplatnění i v ohřevu fotbalových hřišť

V našich podmínkách doposud dominují teplovodní ohřevy trávníků a dobrou reklamu elektrickému vytápění stadionů neudělaly ani některé neodborné instalace, které skepsi tuzemských trávníkářů jen posílily. Přesto jde o spolehlivou, odzkoušenou a ve srovnání s teplovodním ohřevem trávníků velmi efektivní a ke kvalitě trávníku maximálně ohleduplnou cestu vytápění.

Mimořádně silnou pozici si postupně budují na evropském trhu v segmentu ohřevu hracích ploch s umělou trávou. Kromě realizací vytápění fotbalových trávníků v Turecku se objevují další zajímavé reference z Norska, Francie, Slovenska a dalších evropských zemí. V našich a severnějších zeměpisných šířkách dominuje ohřev stadionů s umělou trávou, a to jak v tréninkových centrech (například u nás), tak i na hlavních stadionech (zejména na severu Evropy).

Použití topných kabelů ECOFLOOR při urychlení zrání betonu v průběhu zimních měsíců ve Finsku

V zimě 2018-2019 se tady instalovalo cca 50 000 ks! Topné kabely PDS1P 40 W/m se vyrábí v délkách od 3,3 do 85 m a řadí se do výrobků pro speciální aplikace. V tomto konkrétním případě jde o kabely krátkodobého jednorázového použití v zimním období pro urychlení vyzrání a vytvrzení betonu.

Díky topným kabelům je betonáž možná až do -10 °C. Kabely se instalují na kari síť (objemově mají kabely příkon cca 900-1200 W/m3) a po ukončení procesu vyzrání se odpojí (odstřihnou) a zůstanou v betonové desce jako tzv. ztracené.

ECOFLOOR ohřev betonu
ECOFLOOR ohřev betonu | Source: FENIX