Suché výstavbě dominuje sádrokarton. Díky montáži bez technologických přestávek je oproti klasickým zděným technologiím výstavba velmi rychlá. Úsporu přinese i jeho nízká hmotnost a útlost konstrukcí. Ve srovnání s tradičním zdivem můžeme získat větší užitný prostor obydlí. Podle čeho tedy vybrat tu správnou desku nejen na stavbu příčky a jak se v jejich značení orientovat? Sádrokarton je jako stavební materiál opředen mnoha mýty. Jeho využití ve stavebnictví je ale v současnosti čím dál častější, oblibě se pak těší i v případě rekonstrukcí a přestaveb bytů. Sádrokartonové desky koneckonců nejsou na trhu žádnou novinkou, jejich výroba začala již více než před sto lety ve Spojených státech amerických.
Od té doby se vývoj posunul a existuje i sádrokarton, který je svými vlastnostmi srovnatelný s tradičními materiály, jakými jsou cihly nebo pórobeton. Při správné instalaci dokáže sádrokarton výborně izolovat hluk, lze do něj kotvit i těžká břemena bez vrtání. Některé desky jsou protipožární, impregnované proti vzdušné vlhkosti či vysokopevnostní. Na trhu existují i univerzální prémiové desky jakou je Habito® H.

Vybírejte dle barev

Nejčastěji se setkáte s barevným rozdělením sádrokartonových desek, přičemž každá barva má určité vlastnosti.

+ Bílá univerzální stavební deska je ze všech typů nejlevnější a nejvíce se využívá v chodbách a místnostech s běžnou interiérovou vlhkostí.

+ Růžová neboli protipožární deska se používá za účelem dosažení vyšší požární odolnosti budovaných konstrukcí.

+ Zelená deska je impregnovaná proti vzdušné vlhkosti a používá se v interiérech, jako jsou koupelny, kuchyně či toalety.

+ Modrá deska je vyráběna jako akustická. Hodí se k odhlučnění mezi jednotlivými byty v bytových jednotkách i k odhlučnění jednotlivých pokojů v rámci domácnosti. Jedná se např. o Modrou akustickou desku Rigips s technologií Activ’Air®, která pohlcuje formaldehyd. Díky ní si doma užijete nejen ticho a klid, ale také čistý a zdravý vzduch.

Univerzální volba

Pokud potřebujeme jednotlivé vlastnosti sádrokartonových desek skloubit, existuje na trhu i speciální deska. Rigips nabízí univerzální vysokopevnostní sádrokarton nové generace Habito® H, která v mnoha ohledech překoná cihlu. Je vhodná do všech prostor, ať už na podhledy, bytové a mezibytové příčky či rekonstrukce koupelen a kuchyní. Udrží totiž i zavěšení kuchyňské linky nebo zvýšenou vlhkost v koupelně. Navíc dosahuje výborných akustických vlastností. Oproti zděné technologii je příčka z Habito ® H až 7x lehčí, a díky tomu představuje menší zatížení nosné konstrukce budovy. Zároveň není třeba řešit žádné technologické přestávky, a její montáž je tak až 8x rychlejší.

Sádrokarton nové generace Habito® H je vhodný i pro zavěšení kuchyňské linky.

Sádrokarton nové generace Habito® H je vhodný i pro zavěšení kuchyňské linky.

Zkratky rovněž pomůžou v orientaci

Pro lepší orientaci v širokém spektru desek rozlišujeme mezi několika typy. Začněme těmi klasickými, sádrokartonovými deskami se sádrovým jádrem a kartonovým povrchem. Kromě základního materiálu – sádry – v sobě mohou mít také různé přísady a příměsi, jako jsou třeba skelná vlákna v případě protipožárních desek. V orientaci mezi jednotlivými typy desek vám pak pomůže zkratka na potisku desek + barva papíru na povrchu desky. Jednotlivá písmena v označení desek dle ČSN EN 520 určují konkrétní vlastnosti a možnosti použití.

Sádrokartonové desky se hodí pro stavbu příček, předstěn, nosných stěn, podhledů, suché podlahy, ale i pod obklady. Jejich výhodou je, že rozměry a typy hran se dají upravit na míru podle přání zákazníka. Sortiment desek tak v případě společnosti Rigips tvoří desky s označením například RB(A), RBI(H2), RF(DF), RFI(DFH2), MA(DF) Activ’Air®, MAI(DFH2) Activ’Air® a Habito® H(DFRIH2).