Do novogotického templu v zámecké zahradě v Krásném Dvoře na Lounsku se v letošní turistické sezoně lidé už nejspíš nepodívají. Tři roky od kompletní opravy se totiž objevily vady, které nedovolují objekt navštívit.

Novogotický templ, který stojí v nejvyšším bodě zámeckého parku v Krásném...

Novogotický templ, který stojí v nejvyšším bodě zámeckého parku v Krásném Dvoře, je výjimečnou stavbou zahradní architektury. V roce 1792 ji navrhoval sám majitel krásnodvorského panství Jan Rudolf Černín. (Foto z roku 2017, po rekonstrukci) | foto: Miroslava Strnadová

Znalec při prohlídce vnitřních prostor nalezl několik míst, na kterých se projevilo zatékání do konstrukce.

„Prohlídkou dřevěné konstrukce byly rovněž zjištěny trhliny v povrchovém nátěru u dvou pilířů,“ uvedl Tomáš Pospíšil, mluvčí Národního památkového ústavu, který zámek v Krásném Dvoře spravuje.

Proto památkáři na základě odborných posudků rozhodli o uzavření stavby pro veřejnost a o prověření celé dřevěné konstrukce objektu.

„Na základě výsledků šetření přijmou následná opatření k nápravě. Ta mohou zahrnovat i požadavek na odstranění vad ze strany zhotovitele stavby v záruční lhůtě,“ dodal Pospíšil s tím, že v tuto chvíli není úplně jasné, kdy se památka otevře.

Novogotický templ z konce 18. století je nejkrásnější stavbou v rozlehlém zámeckém parku. Roky chátral, jeho rozsáhlá oprava začala v roce 2014 a skončila o tři roky později. Práce přišly na 20 milionů korun.

Krásnodvorský templNovogotický templ v zámeckém parku v Krásném Dvoře je první novogotickou stavbou a také první romantickou vyhlídkovou věží v České republice.
Novogotický templ v nejvyšším bodě zámeckého parku v Krásném Dvoře je v řadě ohledů unikátní, což vyjadřuje i nejvyšší státní stupeň jeho památkové ochrany.
Je to výjimečná stavba zahradní architektury, kterou v roce 1792 navrhoval sám majitel krásnodvorského panství Jan Rudolf Černín.
Má ale též dvě zajímavá prvenství – je první novogotickou stavbou a také první romantickou vyhlídkovou věží v České republice.