Chodci míjející východní stranu nového obchodní centra Stromovka si možná lámali hlavu, proč je fasáda z této strany prázdná a bez oken. Odpověď je jednoduchá, v budoucnu bude mezi ním a architektonickou perlou 70. let, Parkhotelem, stát nová stavba. Projekt s názvem Aparthotel získal na podzim loňského roku územní rozhodnutí, jako další krok ho čeká stavební povolení. Objekt Aparthotelu navrhlo pro společnost Holešovice Office Center architektonické studio LOXIA.

Průčelí budovy bude dynamické i elegantní
Aparthotel byl citlivě navržen tak, aby dokončil blok, pozvednul veřejný prostor a zároveň k sobě nepoutal tolik pozornosti, která se přirozeně obrací k sousednímu ikonického Parkhotelu. Nový objekt sahá do výšky 6 nadzemních pater a jeho dvě podzemní podlaží obsáhnou parkoviště pro oba hotely – pro Parkhotel i Aparthotel. Návštěvníkům hotelu budou k dispozici jednopokojové a dvoupokojové byty. „Těm všem jsme navrhli dynamický prvek v podobě posuvných panelů z mléčného skla, které budou variabilně překrývat jejich lodžie a okna. Díky tomu bude budova zvenku každou chvilku jiná,“ popisuje záměr hlavní architektka LOXIA, Jana Mastíková.

Aparthotel musí efektivně zapadnout do veřejného prostoru
V přízemí jsou plánovány komerční jednotky vhodné pro restaurace, bistra, různé služby a obchody, které parter přirozeně oživí. Rovněž parter mezi Aparthotelem a Parkhotelem bude hojně využíván pro obchodní jednotky. V druhém nadzemním podlaží projekt počítá také se společnou zelenou střechou, která bude sloužit nejen jednotkám, které s ní přímo sousedí, ale též jako místo setkávání a relaxace rezidentům. Část střechy v nejvyšším podlaží bude rovněž ozeleněna. „Plánuje se, že v budoucnu bude nedaleko otevřena železniční zastávka. Museli jsme proto v návrhu počítat s tím, že před hotelem bude proudit oproti současnému stavu mnohem více lidí,“ dodává za svůj tým úspěšná architektka. K oživení veřejného prostoru dojde také přidáním stromů a nového mobiliáře podél ulice Veletržní, které bylo koordinováno se studií tzv. „Letenského kříže“ od IPR Praha.

Architekti museli respektovat památkovou zónu, historii a genius loci. Holešovice jsou typické svou pravoúhlou sítí ulic a blokovou zástavbou. Aparthotel tak dotvoří ucelený blok, je ve stejné linii s obchodním centrem a zakryje jeho nepříliš atraktivní boční fasádu. Tak jako obchodnímu centru, i novému objektu trvalo řadu let, než získalo od městské části zelenou. LOXIA začala Aparthotel tvořit už v roce 2013.