Wood-Plastic Composite nebo Wood-fiber Polymer Composite, zkráceně WPC, je kompozitní materiál skládající se ze dřeva a polymeru (plastu).

Cílem WPC je využít dobré vlastnosti dřeva a v maximální možné míře odstranit všechny nežádoucí vlastnosti, mezi které patří například náchylnost k hnilobě, napadení hmyzem, rozměrová nestálost, povrchové nerovnosti nebo nesourodost materiálu.

WPC prkna proto vydrží dlouho, a to i bez jakýchkoli úprav. Nepotřebují lakovat, mořit, olejovat, natírat a ani impregnovat. Jde zkrátka o stálobarevný materiál, který nemění svůj tvar a velikost, je zdravotně nezávadný, protiskluzový a recyklovatelný. To z něj dělá ideální materiál pro použití na bezúdržbové vybavení zahrad, tedy třeba terasy. Ovšem pozor – kvalitní WPC materiál by se měl skládat ze 60 % dřeva a 30 % plastu, zbylých 10 % tvoří silikony, adheziva, barviva a UV stabilizátory.

Výhody WPC proti dřevu

  • WPC nemění tvar (nesesychá, nekroutí se, nebobtná),
  • nepraská a netvoří třísky,
  • je odolné vůči extrémním podmínkám počasí,
  • nepodléhá degradaci hnilobou, plísní, dřevokaznými houbami či hmyzem a škůdci,
  • je stálobarevné, ekologické, zdravotně nezávadné, snadno čistitelné a obecně bezúdržbové,
  • je protiskluzové a voděodolné,
  • má dlouhou životnost.

Jak postupovat při montáži

Abychom mohli terasu začít stavět, musíme si nejdříve připravit základovou plochu. Vyznačíme plochu budoucí terasy, ideálně pomocí zednické šňůry nebo značkovacím sprejem. Na délku i šířku přidáme vždy 20 cm. V takto vyznačeném prostoru vykopeme zeminu o hloubce, která odpovídá celé konstrukci s horním okrajem WPC desek umístěným v požadované výšce pode dveřmi terasy. Celá terasa by měla být ve sklonu 2 % směrem od domu. Vyhloubenou plochu vysypeme drtí, k soklu objektu přiložíme nopkovou fólii a vrstvu zhutníme.

Obruby umístíme s ohledem na plánovanou výšku konstrukce a výšku samotných obrub, v případě potřeby je můžeme na délku zkrátit kotoučovou pilou.

Pomocí zednické šňůry vymezíme přesný rozměr vnitřních okrajů obrub. Připravíme venkovní stavební beton a začneme ho nanášet v místech obrub v pásech silných 4 až 5 cm – tím obrubám vytvoříme stabilní patky. Obrubu umístíme na ještě vlhký beton, gumovou palicí ji vklepeme do pásu a zkontrolujeme její rovinnost vodováhou.

Pomocí lžíce vytvarujeme z pásu betonový klín o výšce cca 10 cm. Umístíme obrubu, vklepeme ji gumovou palicí do betonu a přitom sledujeme vodorovné umístění podle vodováhy. Pomocí lžíce vytvarujeme betonový klín o výšce cca 10 cm. Postup opakujeme podél zednické šňůry, dokud není obrubník hotový. Necháme beton zatvrdnout.

Následně lze vnitřní prostor vyplnit mrazuvzdorným materiálem a zhutnit ho. Musíme ovšem pamatovat na to, že na mrazuvzdornou vrstvu přijde ještě 4 cm silná vrstva dlažebního štěrku. Při pokládce terasových desek rovnou na štěrkové podloží musí být podloží zcela rovné a musí být založené se sklonem. U varianty pokládky s rektifikačními terči lze případné nerovnosti ještě odstranit výškovým nastavením terčů.Rada odborníka WPC je tvarově stabilní materiál s dlouhou životností. Příjemně se po něm chodí na boso, povrch je bez třísek a protiskluzový, takže je vhodný i k okolí bazénu. S WPC deskami se snadno manipuluje, pro vrtání a řezání stačí běžné nářadí na opracování dřeva. Práce a montáž je tak velmi snadná. – R. Klička, odborník na stavbu, Hornbach

Štěrkové lože

Pro vytvoření rovného štěrkového podloží se na něj položí stahovací latě a uvedou se do požadované výšky. Ideálně můžeme postupovat tak, že si nejprve vytvoříme pro každou T-kolejnici štěrkový násyp a vždy do tohoto násypu zatlačíme jednu T-kolejnici a rovnoměrně dle šňůr vyrovnáme s potřebným sklonem pomocí stahovacích latí. Sklon můžeme kontrolovat vyznačením na obrubnících – u objektu uvažujeme výšku hotového horního okraje terasy a postupně svažujeme až k opačnému konci, pomocí lepenky si tak vyznačíme na každém metru úroveň o 2 cm nižší, než kde je předchozí značka.

Prostor mezi kolejnicemi vyplníme dlažebním štěrkem a stáhneme celou plochu stahovací nebo sázecí latí. Poté nasypeme štěrk v dalším úseku a opět stáhneme. Poté šňůry i kolejnice odstraníme.

Plánování

Následně je třeba naplánovat pokládku spodní nosné konstrukce a betonových desek – pokud budou WPC prkna položena v pravém úhlu k domu, musí nosná konstrukce probíhat rovnoběžně s domem. Pokud budou WPC prkna na délku, bude zapotřebí dvou nosných konstrukcí. Na připravené štěrkové lože položíme univerzální textilii jako ochranu proti plevelu.Víte, že? Vhodná skladba terasy z WPC prken je následující (od terénu k nášlapné vrstvě): štěrková drť – dlažební štěrk – betonová deska – podložky – spodní nosná konstrukce s montážními úchyty – WPC prkna Tato konstrukce je ohraničena obrubníkem uchyceným v betonovém klínu/patce.

Co budete potřebovat

  • Terasové prkno
    WPC Konsta Basic
    rozměr 2 500 mm × 145 mm × 20 mm, povrch jednostranně drážkovaný, jednostranně hladký
  • Profil
    ALU – T-profil
    stříbrný elox 20 × 20 × 1,5 mm, délka 2 m, 215 Kč/1 ks
  • Nářadí
    Aku vrtačka Pattfield PE-20 HDBRL bezuhlíková
    napětí akumulátoru: 20 V, otáčky 1. chod: 0 r/min. – 450 r/min, 2 290 Kč

    Aku vrtací šroubovák s příklepem Pattfield PE-20 HDB
    napětí akumulátoru: 20 V, otáčky 1. chod: 0 r/min – 400 r/min, 1 099 Kč
    Aku kotoučová pila Pattfield PE-20 CSB 20V
    napětí akumulátoru: 20 V, max. hloubka řezu do dřeva: 45 mm,1 290 Kč
    Vodováha Al profi
    3 polohy, 40 cm – 200 cm, ks (40 cm) 99 Kč
    Zednický provázek Haromac
    délka 50m, ks 60 Kč

01 Uložení betonových desek

K obrubníkům umístíme dilatační klínky, podél kterých položíme betonové desky. Rovnoměrných mezer mezi deskami dosáhneme pomocí šablon (prkének). Každou desku usadíme poklepem gumovou palicí.

Uložení betonových desek
Uložení betonových desek | Source: Hornbach

02 Montáž spodní nosné konstrukce

Spodní nosná konstrukce se umisťuje na betonové desky. U jednotlivých kusů musíme vždy zachovat dilatační mezeru 2 cm. Tuto mezeru přemostíme pomocí krátké souběžné spodní nosné konstrukce. Celou konstrukci přišroubujeme pomocí hmoždinek a nerezových šroubů k betonovým deskám.

Montáž spodní nosné konstrukce
Montáž spodní nosné konstrukce | Source: Hornbach

03 Montáž prvního prkna

Nopovou fólii ořízneme s horní hranou betonových desek. První WPC prkno lze upevnit pomocí montážního úchytu. Upevníme ho pomocí bočního ukončovacího profilu. Tento profil ořízneme na požadovanou délku, přišroubujeme ke spodní nosné konstrukci a nesmíme zapomenout na dilatační těsnicí šňůru. U fasády postupujeme obdobně pomocí stěnového ukončovacího profilu.

Montáž prvního prkna
Montáž prvního prkna | Source: Hornbach

TIP Pokud směr pokládky spodní nosné konstrukce neumožňuje montáž upevňovacího profilu, lze spáru zakrýt stěnovým ukončovacím úhelníkem. Také zde použijeme těsnicí šňůru. Boční zakrytí profilu můžeme vytvořit pomocí lemovacího profilu. I zde vložíme těsnicí šňůru. V pokynech od výrobce je uvedena maximální délka pokládky. Poté je nutné zabudovat dilatační spáru. Za tímto účelem použijeme dva lemovací profily nebo jeden přechodový profil. Také zde vložíme těsnicí šňůru.

04 Montáž dalšího prkna

Prkno upevníme pomocí montážního úchytu. Ten nasadíme na spodní nosnou konstrukci a nasuneme k prknu tak, aby zasahoval do drážky. Přiložíme další WPC prkno a poklepem gumovou palicí sesadíme prkna k sobě.

Montáž dalšího prkna
Montáž dalšího prkna | Source: Hornbach

05 Pokládka prken

Každé další prkno pokládáme stejným způsobem. Správné mezery mezi prkny vznikají právě pomocí montážních úchytů.

Pokládka prken
Pokládka prken | Source: Hornbach

06 Dilatační spára

Pokud je plocha terasy příliš velká, je nutné vytvořit dilatační spáru. V místě namontujeme nejprve upevňovací profil – souběžně s prkny. Poté zasadíme prkno s těsnicí šňůrou do profilu – a na protilehlé straně profilu umístíme další prkno s těsnicí šňůrou a připevníme na něj přechodový profil.

Dilatační spára
Dilatační spára | Source: Hornbach

07 Dokončení pokládky

U velkých ploch postupujeme až do další dilatační spáry. U menších ploch dokončíme pokládku dle kroku 05. Poslední prkno upevníme s bočním ukončovacím profilem k okraji.

Dokončení pokládky
Dokončení pokládky | Source: Hornbach