Na podzim byl v centru Prahy dokončen projekt kanceláří o výměře 7300 m2 pro největšího středoevropského provozovatele kurzových sázek, společnost Fortuna Entertainment Group. Hlavním úkolem bylo vytvořit agilní prostředí pro zaměstnance a současně zastřešit odlišné divize firmy na jednom místě.
Architekti se rozhodli maximálně využít prostor a navrhnout kanceláře, jejichž hlavním znakem je jednoduchost, udržitelnost a efektivní využití prostoru. Důraz kladli na maximalizaci tvůrčího potenciálu a vytvoření ideálních podmínek pro podpoření komunity s odkazem na principy agile pracoviště. 
Prostory společnosti FEG se nachází ve čtyřech patrech kancelářského komplexu Churchill II. s výhledem na historické panorama Prahy. Hlavní komunikační osu tu tvoří bílé kovové schodiště, které umožňuje volný pohyb zaměstnanců napříč firmou. „Původním kancelářím chyběla otevřenost, schodiště dodává prostoru vzdušnost, usnadňuje interakci a mobilitu,“ říkají Ján Antal a Martin Stára. 

Uvítání se návštěvníkovi dostává v nejvyšším patře. Kruhová recepce, odkazující na logo společnosti, je doplněna o zákoutí ke sjednávání schůzek i prostorem pro nerušenou práci. „Jedním z principů agile prostředí je i koncept well being. Jedná se o komplexní soubor prvků, který zahrnuje dynamické a rozmanité pracovní prostředí, ergonomii, akustiku či zeleň v prostoru,“ dodává Antal. Díky dodržení i těchto pravidel se kanceláře mohou pyšnit certifikací WELL Building Standard™. 

Komfort zaměstnanců zajišťuje kavárna s profesionálním vybavením a baristou. „Interní kavárna je magnet a svorník firmy. Lidé se zde přirozeně setkávají a je místem, které tvoří srdce společnosti,“ dodává Jaromír Štolfa, senior consultant, který byl zodpovědný za realizaci kanceláří ze strany klienta. Kávu si je možné vychutnat na terase se vzrostlou zelení a výhledem na Pražský hrad. Zaměstnanci mají možnost odreagovat se a vybrat si z nabídky aktivit, které prostory nabízejí. K dispozici je herna s kulečníkem či herní konzole, aktivní sportovní nadšence potěší fitness, doplněné o vzpěračskou zónu a TRX.

Pro více než 700 zaměstnanců 28 národností bylo vytvořeno flexibilní sdílené pracovní prostředí. Ve zkratce je počet pracovních stolů nižší než počet zaměstnanců. Těm se ale naskýtá možnost využívat různorodá pracoviště jako například tichou zónu, phoneboothy, hot desky, focus roomy či scrum roomy, koncipované pro interaktivní a dynamické formáty týmových diskusí. Samozřejmostí jsou také zasedací místnosti odlišných velikostí nebo prostory pro eventy a školení.  

Autoři kladli důraz na efektivnost a účelnost interiéru. „Investor preferoval utilitární design s požadavkem na vysoký standard prvků, přesto se nám do prostoru podařilo dodat svěží atmosféru pomocí barev a grafiky,“ komentuje návrh Antal se Stárou. Ve společenských prostorách hrají prim kvalitní materiály, které odolají podmínkám každodenního provozu. Poznávacím znakem je vizuální jednoduchost a čistota, neutrální paleta klíčových elementů kontrastuje s barevností nábytku a výrazných ilustrací. 

Dynamická sportovní tematika se objevuje napříč prostory a současně tak odráží firemní kulturu. „Architekti si poradili s umístěním dvou vizuálně odlišných identit, kdy jedna odkazuje na korporátní značku FEG a druhá na tradiční lokální Fortunu,“ dodáva Štolfa. Spojujícím prvkem je motiv prožitku člověka při sportu a sázení. Vytvoření autorských ilustrací se osvědčilo jako ideální prostředek k vyjádření identity a dynamiky společnosti. 

Udržitelnost a propojení technologií byly u návrhu základními pilíři: Prostoru dominují recyklované, přírodní či vysoce kvalitní materiály, jež mají odolat každodennímu náporu spojenému s provozem a zároveň eliminovat vytváření odpadu. Na pracovišti se objevují koberce od firmy Interface, která je vyrábí ze zbytků kobercových dílů. Desky barů, kuchyňských linek a dalších prvků byly vyrobeny z materiálu terazzo, jež pochází z odpadu, který generuje výroba velkoformátových desek. Sedáky židlí a akustické obklady vznikly z recyklovaných PET lahví. „Na udržitelnost také dbají integrované technologie. Dokážou odhadnout, kdy je potřeba v místnosti zhasnout či regulovat vzduchotechniku, a tím šetřit energii,“ vysvětluje Antal. Usnadnění komunikace je zajištěno implementací Surface Hubu a Teams od MS napříč firmou. Propojení přes plátna a projektory je součástí většiny kanceláří a zabezpečuje hladký průběh meetingů či konferencí.
Autor: Perspektiv – Ing. arch. Ján Antal, Ing. arch. Martin Stára; spolupráce Ing. arch. Eva Schilhart Faberová, Ing. arch. Barbora Babocká, Ing. arch. Vojtěch Hasalík, Ing. arch. Barbora Janíková
Ilustrace a grafické práce: Adam Mihalov
Prostorové květináče: The Greenest Company
Plocha: 7300 m2