Rozvoj technologií a materiálů umožňuje výrobcům dveří respektovat moderní interiérové trendy a zároveň zdokonalovat funkčnost standardních dveří. Díky skrytým zárubním Dorsis mají architekti i stavitelé šanci volně pracovat s estetikou prostoru a respektovat příklon k minimalismu.

Přímé linie a estetická čistota se stávají základním designovým požadavkem většiny moderních projektů, ať už se jedná o veřejné budovy, bytové domy či privátní bytové projekty. Nutnost sladit nejvýraznější prvky interiérů vede k tomu, že architekti i investoři eliminují výrazné dveřní zárubně a stále častěji instalují dveře se skrytými zárubněmi.

„Minimalismus neznamená jenom mít v interiéru málo nábytku – je to přístup vedoucí k souladu všech interiérových prvků na bázi střídmosti a elegance, k čemuž jsou dveře se skrytými zárubněmi naprosto ideální,“ vysvětluje David Velímský ze společnost Dorsis.

Skrytá zárubeň Dorsis umožní nechat vyniknout klíčové interiérové prvky
Skrytá zárubeň Dorsis umožní nechat vyniknout klíčové interiérové prvky | Source: DORSIS

Co skutečně očekáváme od skrytých zárubní?

Podstatou instalace skrytých zárubní není jen elegantní řešení dveřního prostoru a zarovnání dveří s linií zdi. Koncept Dorsis poskytuje stavitelům zcela nové designové možnosti – dveře mohou kopírovat barvu i strukturu zdi a splynout s okolím, nebo můžeme aplikovat kontrastní barvu či materiál, aby dveře hrály v interiéru výraznější roli.

Téměř nekonečná variabilita povrchů umožní zcela skrýt plochu dveří buď stěrkou (1-3mm), obkladem či tapetou. V místnostech obestavěných nábytkem (kuchyně, šatny) je možné použít laminát či dýhu stejného designu, jaký je na nábytku, a dveře tak sladit s celým interiérem. Dveře Fortius lze pochopitelně využít jako kontrastní prvek ať už využitím dřevěných dýh nebo třeba nástřikem barev vzorníků RAL nebo NCS.

Fortius Akustik - ideální způsob, jak oddělit denní zónu od noční
Fortius Akustik – ideální způsob, jak oddělit denní zónu od noční | Source: DORSIS

Specifické nároky zvládne Fortius Akustik

Některé místnosti v klidné zóně (například ložnice a dětské pokoje) vyžadují zvukovou izolaci od běžných denních prostor. Stejně tak u vybraných kanceláří nebo zasedacích prostor investoři ocení zvukové oddělení od běžného provozu kancelářské budovy.

V takovém případě je nutné sáhnout po upravené vnitřní konstrukci dveří a technickým doplňkům, které akustický útlum zajistí. Dveře se skrytou zárubní Fortius Akustik dokážou díky automatické prahové liště a změněné vnitřní konstrukci (dutinková DTD výplň nebo protihluková deska) zajistit akustický útlum Rw 27 až 37dB, což znamená praktickou eliminaci běžného hluku.

„Celý koncept skrytá zárubeň-dveře nabízíme i ve variantách splňujících specifické nároky konkrétních uživatelů – požární odolnost, akustický útlum nebo bezpečnost. Náš cíl je umožnit instalaci dveří se skrytými zárubněmi v interiéru celého projektu nebo stavby,“ dodává David Velímský z Dorsisu.

Výška průchodu Fortius Akustik může být až 3500mm
Výška průchodu Fortius Akustik může být až 3500mm | Source: DORSIS