Při výběru oken je důležité myslet na několik parametrů a ne věnovat pozornost jen materiálu rámu, jak bývá obvyklé. Hlavní přidanou hodnotu oknům totiž dodává zasklení. Dle priorit majitele nemovitosti lze vybírat takové sklo, jež si například hravě poradí s hlukem, jiné pomůže odclonit vysokou míru slunečního záření či adekvátně tepelně izolovat.

Při výběru vhodného skla pro okna v budově si musíme hned na začátku položit základní otázku: Co od okna vlastně očekáváme? Chceme, aby nám odstínilo nadměrné množství slunečního záření? Zabránilo průniku hluku z ulice? Bylo bezpečné a odolné proti nárazu či úderu?

Akusticko-izolační vlastnosti skla

U jednoduchého jednovrstvého skla v zásadě platí pravidlo, že „čím je sklo těžší a tlustší, tím je u něj menší tendence k rezonanci, a má tedy lepší akustické vlastnosti. Zjednodušeně řečeno to znamená, že přes něj projde méně zvuku“, vysvětluje Michal Široký ze společnosti Building Glass. Ještě méně zvuku pak projde přes dvojsklo nebo trojsklo. „Každý asi ví, že trojsklo izoluje lépe než dvojsklo. Někteří dodavatelé oken mají v nabídce i čtyřsklo, ale sériově se nevyrábí. Důvodem je jeho příliš velká hmotnost a také úbytek světla, protože každá tabule část světla odrazí i pohltí,“ dodává Široký.

Skvělou volbou je pak izolační sklo, které protihlukové vlastnosti povyšuje na samý vrchol. Takové sklo se skládá z několika vrstev skla. Prostory mezi vrstvami jsou vyplněny speciálním plynem, který při určitých frekvencích přenáší vibrace vzduchu. Přidává se tak vliv rezonance mezi tabulemi skla.

Izolační sklo může být navíc opatřeno akustickou PVB fólií z Polyvinyl Butyralu, která ještě více tlumí zvuk. To se hodí ve zvlášť rušném prostředí, například pro budovy blízko nádraží, letiště nebo dálnice. Lidé tyto skla s fólií hojně využívají i pro střešní okna, když chtějí utlumit zvuk dopadajících kapek při dešti,“ vysvětluje Široký.

Protisluneční ochrana

K důležitým atributům skla patří rovněž je propustnost světla. Při výběru by měl investor apelovat na adekvátní ochranu před nadměrným slunečním zářením, a tedy i před přehříváním interiéru. „Nejdůležitější hodnotou skla je nepochybně prostup světla, který paradoxně nevnímáme, protože vidět přes sklo nám přijde zcela samozřejmé,“ říká Široký. Denní světlo je rozhodující pro pohodu uživatelů budov, jeho nadbytek však způsobuje teplotní diskomfort uvnitř bytu. Protisluneční skla letnímu přehřívání zabraňují a současně propustí dostatečné množství světla do interiéru. V zimě naopak zabrání nežádoucím únikům tepla.

Díky sklu tak docílíte snížení zahřívání interiéru, skvělé tepelné izolace, úspor za energie a v poslední řadě zachováte dostatek světla v zimě i v létě. Některá protisluneční skla dovedou oproti standardním trojsklům odrazit až o dvě třetiny více tepelné energie a snížit teplotu v interiéru až o 5 °C. Přitom si zachovávají téměř stejnou světelnou propustnost. Zásluhu na tom mají kraje okenní tabule, jež jsou zevnitř pokovené, tedy potažené nízkoemisní vrstvou oxidu stříbra, která se nanáší katodovým rozprašováním.

Pevnost a odolnost

V neposlední řadě je důležité při výběru skla dbát na jeho bezpečnostní parametry, aby byla zachována ochrana proti vloupání a nedocházelo při případném rozbití tabule k poranění uživatelů. „Bezpečnostní skla se dnes vyrábějí různými technikami, přičemž nejběžnějšími jsou kalená a vrstvená skla,“ říká odborník. Proces kalení spočívá v ohřátí skla na vysokou teplotu s následným prudkým ochlazením proudícím vysokotlakým vzduchem. Tím se během několika sekund ochladí povrch skla, ale vnitřní část zůstává teplá. Sklo tak získá vnitřní napětí, a tím i lepší vlastnosti. Oproti tomu tvrzené sklo je tvořeno tabulí skla spojenou speciální fólií, která sklu dává pevnost a pružnost. „Takové sklo odolává nárazu či úderu tupého či ostrého předmětu tím, že nedojde k jeho roztříštění. Sklo je rozbité, ale drží svoji konzistenci,“ uzavírá téma Michal Široký.

Sklo může být dokonce i neprůstřelné. V takovém případě se kombinuje několik vrstev skla a fólie. Nejvyšší odolnosti pak dosahují skla kombinovaná, tedy kaleno-lepená.