Přes třicet let opuštěný kapucínský klášter v Žatci zřejmě bude mít brzy nové využití. Město v něm chce vybudovat technologické centrum robotiky a polyfunkční dům. Projekt přestavby kulturní památky za 59 milionů město připravuje už několik let.

Žatec chce vybudovat v opuštěném a chátrajícím kapucínském klášteře...

Fotogalerie9

Žatec chce vybudovat v opuštěném a chátrajícím kapucínském klášteře technologické centrum robotiky a polyfunkční dům. Projekt chce financovat z dotací. | foto: Miroslava Strnadová

Další miliony bude stát vybavení. Dosud ale Žatec narážel na finanční limity městského rozpočtu. Projekt chce proto financovat z několika dotací.

Nyní se objevila možnost získat finanční prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu z výzvy na rozvoj infrastruktury polyfunkčních komunitních center. Do této kapitoly ministerstvo pro místní rozvoj přidalo další finance ve výši téměř 184 milionů korun.

Žatečtí zastupitelé schválili podání žádosti o dotaci na říjnovém zasedání. Pokud bude úspěšná, Žatec by mohl čerpat až 18 milionů korun, což by byla téměř třetina původního rozpočtu.

„Projektová dokumentace je stále aktuální. Musíme jen v souvislosti s podáním žádosti o dotaci aktualizovat harmonogram realizace a rozpočet,“ uvedla vedoucí žateckého odboru rozvoje města Kateřina Mazánková.

Jednu dotaci na přestavbu kláštera Žatec už získal, a to konkrétně na úpravu a technické vybavení centra robotiky ve výši 5,7 milionu korun přes Místní akční skupinu Vladař. Tato část má být zaměřena na přírodní vědy, technické a řemeslné obory a práce s digitálními technologiemi.

Další prostředky by město mohlo získat z takzvaných Norských fondů, o dotaci požádalo letos na jaře. V současné době probíhá hodnocení, výsledky budou známy nejdříve v prosinci.

Kapucínský klášter byl vystaven v druhé polovině 17. století. Zrušen byl v 50. letech minulého století a pak sloužil jako škola a následně domov důchodců. Opuštěný je od 80. let minulého století a od té doby chátrá.

Před pár lety se žatecká radnice pustila do nejnutnějších prací s cílem devastaci kláštera zastavit. Proběhla rekonstrukce střech a krovů, které byly napadené dřevokaznými houbami a hmyzem.