Oblíbený sportovní areál Vysočina Arena se v nejbližších čtyřech letech dočká výrazné modernizace. Zkušení pořadatelé (nejen) prestižních biatlonových podniků z Nového Města na Moravě to slíbili během své úspěšné kandidatury na pořádání mistrovství světa v roce 2024.

Pořadatelé biatlonového mistrovství světa v roce 2024 v Novém Městě na Moravě...

Pořadatelé biatlonového mistrovství světa v roce 2024 v Novém Městě na Moravě už mají připravený koncept, jak by chtěli Vysočina Arenu modernizovat. V příštím roce je čekají projekční práce a zároveň jednání o možnosti finanční podpory od města, kraje a státu. | foto: Český svaz biatlonu

„Úpravy jsou nutné, protože některé stavby budou mít v době konání mistrovství světa přes dvacet let. A tím, že jde o venkovní akci a že jsou klimatické podmínky na Vysočině takové, jaké jsou, samozřejmě některé věci korodují,“ vysvětlil předseda organizačního výboru Jiří Hamza.

„Areál postupně stárne a zub času se na něm malinko podepisuje,“ přidává se ředitel novoměstských soutěží Vlastimil Jakeš. „Ale svět jde dál a je potřeba být trochu inovativní, i s výhledem na dalších deset dvacet let.“

Chystané úpravy však podle organizátorů nesouvisejí pouze se světovým šampionátem. „Stavby, které se připravují, nebudou jenom pro velké závody. Vše připravujeme a děláme tak, aby to bylo jednak moderní a jednak multifunkční, s maximální možnou využitelností na normální akce během roku,“ vysvětluje Jakeš.

„Nebude tam žádná věc, která bude speciálně pro mistrovství světa. Vždy to bude mít nějaký význam a účel pro využití jak na tréninky, tak na soustředění, na které se sem jezdí,“ dodává.

Nové tiskové středisko i krytá střelnice

V areálu vyroste nová budova, která nahradí tradiční VIP stan a zároveň bude novým velkým tiskovým střediskem.

„Mimo závody zároveň bude sloužit jako tělocvična, posilovna a krytá střelnice,“ líčí Hamza.

„Střelnice v tunelu je dnes běžným standardem ve všech ostatních státech. Chceme, aby se v ní dala nejen trénovat klidová střelba, ale zároveň i zastřelovat zbraně,“ pokračuje Jakeš. „Zároveň nám základní věci jako sportovní hala, tělocvična a posilovna, které k areálu patří, dlouhodobě chyběly. Dnes se za nimi musí dojíždět.“

Výrazně lepšího zázemí se dočkají také televizní komentátoři. „Komentátorské kabiny, které tam stojí už dvanáct let, byly v podstatě takové kontejnery. Potřebovalo to nějaký lepší vzhled a lepší funkčnost,“ uvědomuje si Jakeš.

Na nové zázemí se mohou těšit také diváci. „Celá tribuna E, která se montovala, bude multifunkční stavbou,“ upřesňuje Jakeš. V ní najdou zázemí závodníci a servisní týmy. „Budou zde lepší možnosti pro úpravu voskování, uschování techniky a podobně,“ pokračuje Jakeš.

Navíc pořadatelům odpadnou starosti s montováním tribuny. „Museli jsme řadu věcí dovážet, utrácet peníze za stavění, bourání, odvoz, přívoz… To ani z hlediska udržitelnosti nebylo příliš efektivní,“ je přesvědčen Jakeš.

Úprav by se měl dočkat také úsek tratí za stadionem. „Televizně i logisticky, z hlediska přípravy a úpravy trati, nám dělá dlouhodobě problémy. Takže tam vznikne jedna část nad příjezdem jinak, bude mít nové křížení,“ doplnil Jakeš.

O finanční podpoře od kraje a státu se bude jednat

Pořadatelé zatím neuvedli, kolik by zmiňovaná modernizace měla stát peněz. „Máme připravený nějaký koncept přestavby, v roce 2021 se budeme věnovat projekčním pracím a soutěžení zakázek. A podle toho uvidíme celkovou cenu,“ vysvětlil Hamza, který počítá s finanční podporou kraje a státu.

„V tuto chvíli jsme už chtěli mít náš koncept schválený ve vládě, ale bohužel, od února jsou všechna jednání zbytečná. Musíme počkat, až se vyřeší koronavirová doba, a pak začneme jednat,“ vysvětluje Hamza. „Teď jsou zkrátka prioritnější věci než biatlon a sport obecně.“

Svůj záměr novoměstští pořadatelé v minulosti předjednali se starým vedením Kraje Vysočina, nyní Hamza plánuje o celé záležitosti hovořit i s novým hejtmanem Vítězslavem Schrekem. „Všechny podobné akce jsou nutné dělat v sounáležitosti všech, počínaje městem, krajem a výš. Nikdy to není jednozdrojové, ani co se týče financí, ani další podpory, která může proběhnout,“ říká Hamza.

Novoměstští pořadatelé se mohou spolehnout na své zkušenosti a dobrou pověst, kterou potvrdili v předchozích letech. „Dosud to fungovalo bezvadně, takže myslím, že to bude fungovat i dál,“ přeje si Jakeš. „Biatlonové mistrovství světa v roce 2013 nastartovalo novou éru Vysočiny jako takové, obrovsky kraji pomohlo. A nyní můžeme v nastavení pomoci regionu tímto způsobem pokračovat.“

Vysočina Arena navíc v posledních letech už není jen biatlonová nebo areálem pro běžce na lyžích. „Pořádáme zde také Světový pohár horských kol a spoustu dalších akcí. Takže požadavky na areál se samozřejmě zvedají ze všech federací,“ doplnil Hamza.