Je tady podzim se svým nevyzpytatelným počasím. Většina z nás se však ještě nechce uzavírat do interiérů našich domovů. Touží si vychutnat přírodu i v tom nejbarevnějším ročním období, a to zblízka. A nyní to jde díky rozmanitým zahradním přístřeškům jako jsou i bioklimatické pergoly ARTOSI vyvinuté společností ISOTRA. Chceme-li však využívat tento „venkovní pokoj“ se vším všudy a vyhnout se nepohodlí, jež přinášejí chladná roční období, nestačí jen zastřešení. Důležité je také adaptabilní boční zastínění.

Nejčastější problém, který trápí uživatele pergoly bez postranního zastínění, je vítr. Ten v kombinaci s deštěm doslova odrazuje od pobytu. Chceme-li prodloužit délku období, kdy můžeme jako rodina trávit čas venku za maximálního komfortu, lze pergolu doplnit o boční zástěny. Zbývá jen rozhodnout, jestli zástěny umístit na všechny otevřené strany, či jen tu největrnější.

Společnost ISOTRA je nejen tradičním českým výrobcem stínící techniky, ale také vysoce erudovaným odborníkem v oblasti řešení stínění v nejširším smyslu slova. Doporučuje řešit venkovní zastínění pomocí materiálů, které odolají venkovnímu prostředí (slunce, vítr a déšt, sněžení). Důležité je nalézt kompromis mezi množstvím vstupujícího slunečního záření tepla a ochranou proti větru a vlhkosti. Vynikajícím řešením jsou screeny, případně venkovní žaluzie. Představme si je pěkně popořádku: Screeny mohou plnit funkci bočního stínicího prvku také v případě pergoly Artosi.

Textilní screenová roleta

Jde o velmi odolný, ale vzdušný textilní stínicí prvek, který je vhodný speciálně pro venkovní prostředí (dá se ale použít také do interiéru). Někdy je nazýván nepřesně jako boční, svislá či vertikální markýza. Přirovnejme ho ale spíše k roletám moderního vzhledu. Vyznačuje se minimalistickým a subtilním designem, díky kterému vhodně zapadne do jakékoli zahrady či terasy. Do pergoly ARTOSI, která je v současnosti jedním z nejžádanějších artiklů sortimentu společnosti ISOTRA, lze screeny navíc nainstalovat i dodatečně (v případě, že jste s nimi původně nepočítali).

Tyto screeny jsou tvořeny na povrchu hladkými a odolnými technickými tkaninami (skelné či polyesterové vlákno s povrchovou vrstvou PVC), jejichž provedení umožňuje výhled ven, ale omezuje pohled dovnitř. Zajišťují tak soukromí, ale nebrání kontaktu s okolím. Volit lze také látky typu Blackout, které jsou tvořeny z více vrstev, z nichž jedna z nich je neprůsvitná a umožňuje zatemnění.

Složení látky, z níž jsou screeny vyrobeny, významně přispívá i k vynikajícímu termoregulačnímu efektu, který tento produkt proslavil. Screeny jsou během dne průhledné, ale odcloní až 96 % slunečního záření a stabilizují tak pod pergolou příjemné prostředí. Funguje to i opačně: je-li v pergole umístěn nějaký terasový ohřívač, zatažené screeny účinně sníží únik tepla ven do zahrady. Otevírá se tak možnost téměř celoročního pobytu na čerstvém vzduchu. Roleta SCREEN ALFA-ZIP má unikátní systém lišt, který zajišťuje její vysokou odolnost proti větru a udržuje textilii dokonale napnutou a na svém místě ve vodicích lištách.

Jinou přidanou hodnotou je i ochrana proti náletům hmyzu. Právě letošní léto přálo komárům či vosám, před nimiž se v pergole ohraničené screeny jednoduše schováte. Obzvláště ty, jež jsou vedeny v bočních lištách systémem ZIP, jsou pro ně téměř nepřekonatelnou překážkou. Alergikům pak zatažené screeny v pergole zpříjemní pobyt v zahradě v pylové sezoně. Uchycení zipovým systémem s nerezovými pružinami zabudovanými ve vodicích lištách zajišťuje neustálé dokonalé napnutí stínicí tkaniny, a maximalizuje tak odolnost rolet proti větru. Kupříkladu screenová roleta ALFA-ZIP, jejíž instalace do pergoly je díky speciálnímu montážnímu profilu velmi snadná, se vyznačuje nadstandardní odolností vůči zatížení větrem: spadá do třídy 6, a je tedy aplikovatelná i do jinak nevlídných podmínek českých horských oblastí vyznačujících se základní hodnotou působení větru 0,85 kN/m2. Rolety však mohou být napnuty také klasickým způsobem (tkanina napnutá mezi spodní lištou a boxem). Ovládání je nejčastěji elektrické (zařízení je poháněno vysoce kvalitními motory značky Somfy), popřípadě manuální.

Tato roleta se také hodí do lodžií a balkonů v bytových domech, kde dotváří intimní zónu, vizuálně dokonale oddělenou od sousedů. Přítomnost screenů střízlivě doplní prakticky jakýkoli prostor, napomáhají tomu i hliníkové boxy, které mohou být jak hranaté pro strohou moderní architekturu, tak zaoblené pro tradiční budovy, včetně historických objektů. Rolety lze také spřažit a vzniklá plocha stínicího prvku je pak na pohled liniově čistá a zbytečně ji nenarušují nežádoucí proluky. Boční stínění pergoly lze samozřejmě doplnit i totožným stíněním na oknech na domě, čímž celý vzhled domu přirozeně sjednotíme. Nejpoužívanějším typem ve venkovním stínění jsou žaluzie CETTA 80, jejichž lamely mají šíři 8 cm a jsou ve tvaru písmene „C“.

Solární pohon

Pozoruhodnou alternativou je možnost solárního napájení pohonu screenové rolety. Kromě toho, že jde o vysoce žádané ekologické a úsporné řešení, je nutno vyzdvihnout i jinou výhodu – nezávislost na veřejné distribuční síti elektrické energie. Systém je vybaven baterií s provozní teplotou –20 až +70 °C a řídicí jednotka využívá v ní uskladněnou energii pouze tehdy, kdy je aktuálně zapotřebí.

Žaluzie

Jde o tradiční produkt, který lze aplikovat nejen na okna, ale také jako boční zastínění pergol. Společnost ISOTRA nabízí nespočet konstrukčních variant, na výběr je velké množství barevných provedení, a výsledný design pergoly je proto téměř vždy originální. Mezi „matadory” sortimentu firmy patří například žaluzie Cetta 80, která se vyznačuje vynikající stabilitou ve větru a vysokou pevností v tlaku (zásluhou kvalitních hliníkových vodicích lišt). Žaluzie Zetta 90, jejíž lamely působí opticky mohutněji, se zase hodí k zastínění velkých ploch. Guma, vlisovaná po celé délce lamely, navíc zvyšuje tepelněizolační účinnost této žaluzie a snižuje hlučnost (při větru nebo manipulaci s žaluzií). Dodejme, že uživatelé si u žaluzií všeobecně cení i prvotřídního termoregulačního efektu či výborných akustickoizolačních vlastností.

Závěrem

Využívat zahradu celoročně je snem většiny lidí. Trávit například silvestrovské oslavy pod střechou, ale na čerstvém vzduchu, nebo pozorovat v říjnu a listopadu měnící se barvy podzimní zahrady a nenechat se přitom obtěžovat nepříjemným větrem či mrholením, je přitom tak jednoduché. Informujte se o stínicí technice ve společnosti ISOTRA, která pro vás navrhne a zrealizuje i cenově přívětivé řešení.