V rámci patnáctého ročníku soutěže Tondach Pálená střecha 2019 se musela porota probrat celkem sto čtyřiceti soutěžními realizacemi. Šlo tedy o rekordní ročník co se přihlášených střech týče, který potvrdil, že je značka Tondach mezi českými pokrývači nadmíru oblíbená.

Stejně jako v minulých letech byli i v rámci tohoto ročníku vyhlašováni vítězové ve třech soutěžních kategoriích: Rodinné a bytové domy, Veřejné stavby a Historické stavby. Porota se při hodnocení soustředila na správnost provedení realizace střech, jejich vzhled a propracování detailů. Ze vzorku přihlášených střech bylo možné vyčíst, že na střechách rodinných a bytových domů je nejčastěji aplikována tmavě zbarvená krytina Stodo 12. Veřejné stavby a historické objekty pak nejčastěji pokrývá bobrovka, které zdatně sekunduje prejz.

Představujeme vítěze jednotlivých kategorií

Mezi rodinnými a bytovými domy se na prvním místě umístil rodinný dům v Hlincové Hoře. Jako střešní krytina byla použita Falcovka 11 s břidlicově černou glazurou. Šlo o celkovou sanaci střešního pláště na objektu, na němž po třiceti letech „dosloužily“ všechny vrstvy střechy. Porota zde ocenila pečlivé provedení všech prací i náročných detailů. Realizátoři dodávají: „V původní střeše byla navíc dlouhé roky ubytovaná kuna, takže přáním investora bylo udělat střechu vzhledově krásnou, funkční a taky ‚kunotěsnou‘. Pro nás to bylo hezká a zajímavá zakázka. Pěkný členitý barák s mnoha detaily a prostupy, kde jsme si mohli pohrát jak s pokrývačinou, tak kvůli zmiňované kuně taky s klempířinou. Tahle střecha pro nás zkrátka nebyl jen splněný úkol, ale uskutečněné přání udělat opravdu hezkou střechu.

Vítěznou střechou v kategorii Veřejné stavby disponuje Radnice v Šumperku, která je opatřena krytinou z bobrovky režné v šupinovém krytí. Památkově chráněný objekt situovaný uprostřed historického náměstí prodělal kompletní rekonstrukci střešní krytiny, ale také opravu krovů a sanaci fasády. Dodavatelská firma vše uskutečnila během jednoho roku. Nešlo přitom jen o rutinní postupy: „V ploše střechy byly pultové vikýře, na kterých přecházel jeden sklod do druhého. Tento přechod bylo dost složité vykrýt, zejména z toho důvodu stejného vzhledu na všechy vikýřích. U vikýře se objevil i přechod na oplechování, kde nám zase chyběl standardizovaný rozměr. Tašky jsme museli řezat a místy to bylo opravdu na hraně. Další perličkou takto členité střechy s různými sklony a úhly nároží byl styčník nahoře. Tvarovka se vyrábí jen pro standardní úhly, takže i tady jsme si museli pomoct sami. Přibrušovali jsme ji, aby pasovala.

Z historických staveb došlo k ocenění Prašné věže Mihulka na pražských Hradčanech. Nová střecha válcové kamenné věže byla pokryta malým prejzem odstínu režný. „Věž na Pražském hradě jsme přihlásili proto, že je tam použitá taška od Tondachu, jde o zajímavou historickou stavbu a hlavně je zajímavý tvar střechy. Taky prejza je trochu náročnější řemeslná práce, kvůli čemuž její pokládka trvá trochu déle než u jiných střešních tašek. Naštěstí máme pokrývače, kteří s prejzou umí pracovat a taky už mají zkušenosti se střechami na Pražském hradě. Díky tomu to byl docela zvládnutelný úkol,“ říká zástupce dodavatelské firmy. Jde o přesnou kopii původní střechy, přičemž nový prejz je použit v provedení antik, aby vznikl dojem zestárlé krytiny. Porota ocenila zejména náročnou řemeslnou práci, stejně jako precizní provedení všech detailů a sbíhání ve vrcholu. Detail střechy Prašné věže Mihulka, krytina malý prejz, režný.

Na druhém místě se umístily:

  • v kategorii Rodinné a bytové domy: mansardová střecha Bytového domu Palác Dlouhá, Praha 1 se střešní krytinou z malého prejzu, režného,
  • v kategorii Veřejné stavby: minimalistická střecha Bytového domu s komerčními prostory v Hovorčovicích opatřená krytinou Figaro 11 typu černá engoba,
  • v kategorii Historické stavby: členitá střecha Kostela svatého Jana Křtitele, Paštiky, pokrytá velkým režným prejzem do malty.

Třetí místo obsadily:

  • v kategorii Rodinné a bytové domy se o ocenění podělily dvě realizace: střecha tvořená krytinou Stodo 12 s kaštanově hnědou glazurou na rodinném domě ve Varnsdorfu a střecha rodinného domu v Horním Třešňovci s krytinou Figaro 11, glazura Amadeus černá,
  • v kategorii Veřejné stavby: střecha památkově chráněného komplexu Radnice a spořitelny v Krnově s krytinou Landdach, zelená glazura,
  • v kategorii Historické stavby: střecha Zámku Dolní Břežany s krytinou z velkého prejzu, režného.