Na téměř 30 milionů korun má vyjít renovace nové synagogy v centru Velkého Meziříčí. Ukázal to stavebně-technický průzkum, jenž si radnice nechala zpracovat. „Částka nás příjemně překvapila. Očekávali jsme až trojnásobek,“ řekl meziříčský starosta Alexandros Kaminaras.

Nápis Centrum levného nákupu se zatím skví na Nové synagoze ve Velkém Meziříčí....

Nápis Centrum levného nákupu se zatím skví na Nové synagoze ve Velkém Meziříčí. Z asijského obchodu se má stát nová kulturní scéna. | foto: Petr Lemberk

Pozitivně vyznělo i zhodnocení stavu památky. Ukázalo se, že stavba nestojí na pilotech, ale má kamenné základy. „I trhliny v jejích zdech, způsobené zřejmě při dosavadních obchodních činnostech, jsou stabilní a jejich stav se nezhoršuje,“ popsal místostarosta František Smažil s tím, že dobře z průzkumu vyšel také krov a střecha. 

Navrhované úpravy počítají mimo jiné s odstraněním nepůvodních prvků, doplněných kvůli současným komerčním účelům objektu.

Památka patří Židovské obci Brno, město však již delší dobu projednává její převod do svého majetku. Další etapa jednání se má odehrát do konce roku. Radnice plánuje synagogu využívat ke kulturně-společenským účelům, třeba pro konání koncertů či výstav.