V areálu bývalé pobočky Jitexu Písek v Bechyni na Táborsku má do dvou let vyrůst obchodní zóna s prodejnami, službami a parkovištěm. Projekt nového obchodního parku má podporu města, někteří místní s ním však nesouhlasí.

Podobný retail park, jaký plánují v Bechyni, stojí v ulici Generála Píky v...

Podobný retail park, jaký plánují v Bechyni, stojí v ulici Generála Píky v Českých Budějovicích. | foto: Petr Lundák,

Takzvaný retail park na ploše 1,1 hektaru v centru města chce stavět pražská akciová společnost DMO Invest.

„Haly bývalého Jitexu byly od roku 2002 nevyužité. Obchodní středisko tu potřebujeme. Nedaleko je sídliště a nic podobného v Bechyni nemáme. Je dobře, že se nebude stavět na zeleném,“ upozornil starosta Pavel Houdek.

Projekt využije brownfield, což jsou zpravidla chátrající stavby nebo obchodní či průmyslové areály. Nezabírá tedy zemědělskou půdu, naopak zhodnocuje už zasíťované území.

„Máme na starosti projektovou přípravu. Budou tu nové dvoupodlažní budovy. Staré haly z osmdesátých let jsme demolovali, protože už nevyhovovaly,“ uvedl jednatel firmy KPCM Jaroslav Kredba, která zastupuje investora.

Okolní obyvatelé tyto plány přijímají rozdílně. Mnozí z nich nostalgicky vzpomínají na doby, kdy tu fungovala pobočka Jitexu Písek, jež zaměstnávala stovky žen. Závod dosloužil v roce 2002 a nechal po sobě prázdnou halu.

Kde se na jihu Čech plánují další obchodní zónyPřipravovaná obchodní zóna u Třeboně zabere hektar zemědělské půdy. Necelých 11 hektarů plochy určené pro zemědělství spotřebuje připravovaný retail park u Jindřichova Hradce. Podobný záměr dokončuje investor za českobudějovickým hřbitovem při ulici Generála Píky. Na výstavbu tohoto areálu je třeba 2,5 hektaru půdy.

„Podobné služby potřebujeme. Je dobře, že se areál zase oživí,“ zmínila nedaleko bydlící Jolana Siblíková.

Podle projektu bude na ploše deset vzájemně propojených obchodů s dominantním supermarketem. Nabízet mají široký sortiment zboží od potravin až po textil, obuv a elektro. Objekt ve tvaru písmene L doplní parkoviště pro 124 stání, cesty a chodníky.

Společnost chce začít stavět v tomto roce a v roce příštím vše dokončit. Čeká ji příprava včetně územního rozhodnutí a řízení k vlivu na životní prostředí. Vedení radnice očekává, že všechna povolení získá firma bez obtíží.

V současnosti pokračuje zjišťovací řízení, ke kterému se může vyjádřit veřejnost a instituce. Obchodní park bude napojený na ulice Na Libuši a U Vodárny.

Výstava připomíná výrobu

Ačkoliv radnice projekt schvaluje, ve městě jsou i obyvatelé, kteří hořce připomínají, že původní výrobu textilního zboží teď nahradí obchody, kde se bude prodávat například oblečení dovezené z Asie.

„Takový je bohužel vývoj. Jitex Písek se po privatizaci stále zmenšoval, pobočky závodu se rušily, odbyt vázl. Mám akorát obavy, aby se tu nové obchody uživily. Počet obyvatel města stále klesá a drobní živnostníci ve službách krachují,“ připomněl místní patriot a spisovatel Pavel Brandejs.

Muž vede spolek rodáků a přátel Bechyně a sepisuje příběhy starých domů. Sám byl dlouholetým zaměstnancem Jitexu.

Nadále vzpomíná, jak se nová hala podniku otevřela v roce 1980 a stala se příležitostí pro zaměstnávání hlavně místních žen. Ke 40. výročí zahájení výroby v nově postaveném pavilonu uspořádalo v minulém roce městské kulturní středisko výstavu dokumentů a dobových fotografií včetně přednášek pamětníků a historiků.

Dokumenty připomínají, že Jihočeský kraj v roce 2006 uvažoval o tom, že v opuštěném areálu vybuduje mezinárodní keramické centrum. Vznikla však nakonec pouze jeho projektová studie a nic dalšího už kraj neučinil.

Bechyně později doplatila nejen na konec textilní výroby, ale i na uzavření vojenského letiště a zrušení tamní posádky. Od roku 1990 ubyl počet obyvatel z původních šesti a půl tisíce na dnešních pět tisíc.

Aktuální projekt developera ve městě na Táborsku má podporu také u ministerstva pro místní rozvoj, které na využití brownfieldů vypisuje dotace.