Jižní tangentu, která spojí hlavní tah mezi Českými Budějovicemi a Krumlovem s dálnicí D3, vybuduje sdružení firem Colas a Firesta-Fišer. Investice vyjde na 845 milionů korun a hotovo by mělo být v roce 2023.

Jižní tangenta protne i železniční trať před Včelnou u Českých Budějovic.

Jižní tangenta protne i železniční trať před Včelnou u Českých Budějovic. | foto: Petr Lundák,

Dodavatele stavby schválili krajští radní. Délka jižní tangenty je 2,7 kilometru a její výstavba potrvá 24 měsíců v letech 2021 až 2023. 

„Z celkové částky uhradí kraj ze svého rozpočtu 541 milionů korun, společnost E.ON šest milionů korun a téměř 300 milionů bude financováno z prostředků Evropské unie,“ informoval náměstek hejtmana pro veřejné zakázky Pavel Klíma (TOP 09).

Odlehčí krajskému městu

Součástí investice bude kromě jiného rozšiřování a přeložky místních komunikací, budování inženýrských sítí a protihlukových opatření nebo třeba výsadba nové zeleně.

„Za předpokladu, že po dobu lhůty pro odvolání nedojde k žádným komplikacím, bychom smlouvu rádi podepsali na přelomu ledna a února,“ sdělil Klíma. Staveniště by si pak firmy mohly převzít v první polovině února.

Komunikace spojí silnici I/3 mezi Českým Krumlovem a Budějovicemi a nájezd na dálnici D3. „Cílem je odlehčit tak značně přetížené dopravě v krajském městě,“ doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Antonín Krák (ČSSD).